ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ХРИСТО БОТЕВ“ ПРЕДСТАВЯ „ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КЪРДЖАЛИ“

По инициатива на Първия ученически гвардейски отряд в навечерието на патронния празник на гимназията – 2 юни, Ден на Ботев и загиналите за свободата на България,  в актовата зала на Гимназията бе представен албум със снимки на 17 исторически паметника, символично събрани за 17 години история на отряда. В книгата бе представена и кратката история на Първия Ученически гвардейски отряд в текст и снимки.

Г-жа Даниела Павлова, директор на Гимназията поздрави почетните гости,  дошли на представянето на албума. Сред тях бяха г-н доц. д-р инж. Хасан Азис, кмет на община  Кърджали, г-жа Йорданка Чавдарова, директор на Гимназията до 2019 г., семейство Елена и Димитър Кондикови – ръководители на отряда, енорийският свещеник отец д-р Петър Гарена, представители от Областна управа и Обединен детски комплекс, бивши и настоящи учители и гвардейци, отдали много труд и енергия за създаването и утвърждаването на отряда. 

Госпожа Чавдарова разказа вълнуващи спомени за създаването на Първия ученически гвардейски отряд, за избора на униформите и на сабите, за изработването на ботушите, както и за проблемите, които са имали за изглаждането и на най-дребните детайли. В изказването си тя подчерта, че всичко това е постигнато благодарение на усърдната работа и на добрия екип, който е имала.

Димитър Кондиков беше особено развълнуван в своите спомени, защото съзнава колко много енергия е вложил през всичките тези 15 години. Той разказа за трудностите, които е имал със строевата подготовка на младите гвардейци, с оформянето на стойката на тялото и не на последно място с издръжливостта на голямото физическо натоварване.

Г-н Разкалински разказа за трудностите във военната подготовка, особено във време, когато в училищата вече няма военно обучение. Той пожела на бъдещите гвардейци много ентусиазъм и енергия в подготовката им за бъдещите участия.

От името на първите гвардейци, с които беше създаден отрядът, поздрав поднесе Стефан Павлов, а Борис Гичев изпрати поздравителен адрес до училището, което им е дало много знания и ги е възпитало в патриотизъм.

Поздравителни адреси за патриотичното дело на Гимназията получихме от Денислава Ангелова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и от Съюза на ветераните от войните на България.

Директорът на Езиковата гимназия, г-жа Даниела Павлова и капитанът на отряда Любослав Чивилиев връчиха почетни плакети от името на училището и на гвардейците на г-н Хасан Азис, на г-жа Йорданка Чавдарова и на семейство Елена и Димитър Кондикови за цялостен принос в издигането на престижа на Гимназията.

Настоящият ръководител на отряда Христо Момчев представи албума и сподели как е възникнала идеята и какви цели са си поставили с реализирането ѝ. С думи на признателност от името на целия отряд той се обърна към всички, които носят пламъка на Ботевия дух, вселен в младежите гвардейци.

По време на тържеството гостите и домакините изгледаха двата филма, създадени за отряда – първия от 2007 г., по инициатива на Българската национална телевизия и втория, който е създаден тази година за 3-ти март, в чест на първото им участие през 2007 г. на същата дата.

Горди от новата страница, която е написа в историята на Гимназията, потомците на Първия ученически гвардейски отряд благодариха на всички и обещаха, че с чест и достойнство ще продължат благородното дело.  

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5/