Емре Емурла от Езиковата стана стипендиант на Баварското правителство

Емре Емурла – ученик от ЕГ „Христо Ботев“ в  Кърджали, ще представи града край Арда пред министъра на образованието на Бавария. На 25 октомври той ще замине на едноседмично посещение в немската провинция като стипендиант на Баварското правителство. Това е награда за неговия успех в състезанието „Bayern“, която той завоюва тази пролет.

На 2 ноември пък, заедно с неговата преподавателка по Немски език Нигяр Наим, ще пътува до Франкфурт като стипендиант на Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер по програмата за пробен студент.

Но това не са единствените големи успехи на Емре. Заедно с помощта и подкрепата на своите преподаватели от Езиковата гимназия в Кърджали дванадесетокласникът има множество спечелени награди и отличия през годините.

Още като седмокласник печели златен, сребърен и бронзов медал в международното състезание „Математика без граници“, отличие в национален кръг на олимпиадата по български език и литература на МОН и трето място на националния конкурс за есе „Малкият принц“ в град Оряхово. Година по-късно завоюва 3 място в Лингвистично кенгуру, както и два сребърни и един бронзов медал в национално историческо състезание „Моята родина“.

През миналата учебна година заема призови места в национален кръг на множество олимпиади по Немски език, по БЕЛ „Любословие“ и „Стъпала на знанието“, в състезанието на „Клет“. Печели и пълна стипендия на Немската служба за педагогически обмен с награда едномесечен престой в Германия с интернационална група от 8 стипендианти от България.

Неизброими са и наградите на Емре като единадесетокласник. Отличен е отново в Национален кръг на олимпиадата по немски език на МОН; „Математика без граници“ – 1 златен и бронзов медал; Награда за есе в националния конкурс „170 години от рождението на Христо Ботев“; Национален кръг на „Стъпала на знанието“ и „Любословие“. Участва в проекти по Немски език „Младежта дебатира“ и „Четящите лисици“. Член на „България на младите“ и участва в Модел Република България – симулация на Парламента за ученици, както и в „Модел Европейски съвет“ – София 2019, организирано от Европейската комисия за България.

Заради постигнати високи успехи в обучението си Емре става и стипендиант на Американската фондация за България. През лятото на 2019 г. пък посещава за една седмица град Баку в Република Азейрбайджан като стипендиант на Посолството на Азербайджан.

Но не само в учението се отличава Емре Емурла. Като част от ансамбъла за народни песни и танци към читалище „Юмер Лютви“ той участва в множество фестивали в Република Северна Македония, Румъния, Турция и Гърция.

„Всички тези проекти в чужбина ме обогатиха изключително много. За бъдеще целя достойно представяне на Държавните зрелостни изпити и искам да следвам медицина в Германия, защото имам възможността да получа много добро образование там. Твърде рано е да кажа дали ще се върна след следването тук, но някой ден със сигурност бих искал да се върна в Кърджали“, споделя ученикът.

И докато стяга куфара за Германия и подготвя уроците си, в свободното си време излиза с приятелите и спортува. Не може да скрие и страстта си към футбола. Все пак след напрегнатия учебен ден е нужна и малко разтуха!

към статията в НОВ ЖИВОТ

автор – Божидара Ангелова

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%bc%d1%80%d0%b5-%d0%b5%d0%bc%d1%83%d1%80%d0%bb%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d0%bd/