Злато за ботевци! Математиката и светът са без граници

07072015Георги Базлянков от ГПЧЕ „Христо Ботев” най-добър математик сред гимназистите на Международния математически турнир „Математика без граници”.

Ваканцията за Георги Базлянков, ученик от 11 клас в ГПЧЕ „Христо Ботев” започна с дъх на море, златна купа, лавров венец и златен медал от престижния международен математически турнир „Математика без граници”. Да си първи сред най-добрите е удовлетворяващо и доказва за пореден път, че съдбата е на страната на смелите, можещите и знаещите. Престижното събитие събра на 1 и 2 юли 2015 г. в гр. Несебър млади математици от три континента на финалния кръг на втория международен турнир „Математика без граници”, организиран от Педагогическа асоциация „Образование без граници” и Научно-образователен център „Innovation” (Казахстан).

На церемонията по откриването на състезанието на учениците бяха прочетени поздравленията от генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова и от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Турнирът се провежда под патронажа на кмета на град Несебър, а журито бе председателствано от главния редактор на списание „Математика” доц. Руси Русев.

На финала участваха 820 ученици от 1 до 12 клас от 9 страни (Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Турция и Узбекистан) на три континента, след проведените три предварителни кръга през учебната година – есен (октомври 2014 г.), зима (януари 2015 г.) и пролет (март 2015 г.). В продължение на 1 астрономически час състезателите решаваха 20 математически задачи със свободен и избираем отговор, а в отборното състезание за 45 минути учениците решаваха екипно 5 задачи под формата на математическа щафета (отговорът на всяка задача се съдържа в условието на следващата).

Девет ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” достигнаха до финалната надпревара на международния математически турнир, представиха достойно област Кърджали и защитиха славата на своето училище. Звездният отбор се конкурираше с над 820 ученици, за които царицата на науките – математиката няма тайни. И тъй като на състезание се доказват знания, умения, спортен дух и талант, то естествено, че резултатите ще предизвикат любопитството не само на специалистите, но и на широката публика.

На базата на сбора от точки от двата най-добри резултати от трите предварителни кръгове на турнира (есен, зима и пролет) и на удвоения резултат от финала е изготвено общото класиране.
Лаврови венци и златни купи за победителите в общото класиране заслужиха 11 българчета като гордост за преподавателите по математика в ГПЧЕ „Христо Ботев” е първото място на Георги Марков Базлянков. Другите участници също останаха удовлетворени от постигнатите резултати и си поставиха още по-високи цели за бъдещото си участие в турнира, който ще стартира отново през октомври 2015 г. с първия предварителен кръг.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8a/