Знанието и талантът на ботевци са оценени на национално ниво

1000stОт общо хиляда талантливи ученици, Фондация „Комунитас” отличи осем стипендианти на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали за изключителни постижения в областта на науката и изкуствата

В обществото ни сякаш нищо не е както трябва да бъде. Това са коментари на хора, които отдавна са излезли от училище и смятат, че те са били сред най-можещите и знаещите, след тях нищо добро не се случва. Действителността „говори” с факти и доказателства. От години имената на различни училища в България влизат в новинарските емисии с постиженията на не един и двама успели ученици както в национален, така и в международен мащаб. Националните ни отбори по физика, астрономия, математика, информационни технологии ежегодно печелят престижни награди  и разнасят славата на България по света. Те доказват, че образованието ни не е в колапс и въпреки трудните условия на работа на учителите дава своите красноречиви доказателства за успех.

За осма година фондация „Комунитас” организира конкурс  за даровити ученици в различни области на науката и изкуството „1000 стипендии”, в който участват ученици от ГПЧЕ „ Христо Ботев” от Х до ХII клас. Целите на фондацията са на първо място, чрез “инвестиране” в потенциала на реални личности, те да получат възможност да се състезават на по-равностойна основа с материално осигурените деца както за върхови успехи в образованието, така и за своето личностно израстване и добруване. Второ, да провокира импулс у стипендиантите за прескачане на социалните им ограничения именно чрез постоянство в образованието и следвайки талантите си. Трето, да създаде общност на млади хора с изявени творчески интереси.

До момента, през годините, са раздадени общо 6257 стипендии, над 40% от тях са за ученици от малки населени места или живеещи в някакво социално затруднение. Над 90 000 книги и учебници са стигнали до български ученици, стипендианти от 441 населени места в България. Три вида са стипендиите, за които учениците могат да кандидатстват основна, изключителна и поощрителна. Основната стипендия е в размер на 500 лева за цялата учебна година, 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000 стипендии”. Тази година списъкът на отличените от ГПЧЕ „Христо Ботев” включва ученици, които през годините са доказали  своите способности и талант и са спечелили не едно и две места на национални състезания и конкурси.

 

С основна стипендия по фотография, литература и история са отличени:

Виктория Георгиева Грозева –11 клас – фотография

Златина Георгиева Точкова – 12 клас – фотография

Елвира Нейчева Иванова – 12 клас – литература

Сибила Даниелова Керелезова – 12 клас – литература

Гергана Василева Тодорова – 12 клас – литература

Боян Дафинов Каменов – 12 клас – история

 

Поощрителна стипендия по литература и история получиха:

Ангелина Георгиева Арнаудова – 10 клас – литература

Виктория Любенова Бостанджиева – 10 клас – история

 

Заслуга за успешното представяне на учениците имат и техните учители, които са доказани професионалисти в своята област. Аплодисментите са за Росица Калайджиева и Нели Яръмбойкова, учители по български език и литература и Станка Вълова, учител по история и цивилизация, които с неуморния си труд и възрожденски дух подпомагат развитието на своите възпитаници.

Поздравления за отличените в конкурса ученици и техните учители! Пожелаваме им нови успехи в предстоящите изяви!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bd/