Изключителен успех за Гимназията в Международния културен форум Велики Преслав – история на цял един народ”

      

Добрите новини за най-старото училище в Източните Родопи – Езикова гимназия „Христо Ботев”, идват в навечерието на 24 май – празник, какъвто  другите народи по света нямат. Първите три места в категория „Есе“, първото място в категориите „Стихотворение“, „Живопис“, „Графика“ и „Приложно-декоративни творби“ , второто място в категориите „Графика“ и „Приложно-декоративни творби“, както и третото място в категории „Стихотворение“ и „Дигитална илюстрация“ бяха спечелени от учениците на г-жа Павлина Чавдарова, учител по История и цивилизации в Гимназията. От общо 8 категории учениците на Езиковата гимназия се нареждат в челната тройка в 6 от категориите с 11 призови места, а 10 ученици получават и специални награди.

       Отговорността на младите ботевци и упоритият труд в подготовката им за Международния форум са още едно доказателство, че случаен успех няма! Повече от 40 ученици от 9. клас и ученици от профил “Български език и литература и История и цивилизации” в 11, 12 клас месеци наред се подготвят за участието си  в Международния културен форум, посветен на “Златния век” на българската история и култура.             Културният форум е насочен към ученици от  училищата в България,   Европа и света за насърчаване на  интереса им към българската история и култура, и съхраняване на родовата памет.

В категория “Есе” класирани са:

1 място – Теодора Момчилова, 11 клас,

2 място – Антония Босева, 9 клас,

3 място – Мия Хаджиева и Мария-Анна Димитрова, 9 клас

Специална награда получават:

Иванина Сюлюкчиева и Николай Костов от 9 клас, Йоана Иванова, Мария Дерменджиева, Виктория Ташева, Мария Атанасова, Василия Маргаритова от 11 клас и Елис Кезим от 12 клас.

В категория “Стихотворение”:

          3 място – Теодора Ангелова,  9 клас

В категория “Живопис”:

          1 място – Радостина Дачева, 11 клас

В категория “Графика”:

          1 място – Бурчин Сали, 9 клас

          2 място – Берке Гюлейман, 9 клас

Специална награда получава:

         Иванина Сюлюкчиева, 9 клас

В категория “Приложно-декоративни творби”

          1 място – Каан Хабилов, 9 клас

          2 място – Теодора Момчилова, 11 клас, профил “Български език и литература и История и цивилизации”

Специална награда получава:

          Таня Сивкова, 9 клас

В категория “Дигитална илюстрация”

           3 място – Дамла Салиф,  9 клас

          Явлението „Златен век” илюстрира мястото  на Симеоновата столица – Велики Преслав като водещ център на българската писменост, изкуството и художествените занаяти в Европейския Югоизток през IХ-Х век. Когато Симеон „прие българското царство … и великия град Преслав“, които „гради и създаде в 28 години“ едва ли е предполагал какво огромно въздействие ще окаже този период за националното ни развитие. Именно голямото културно богатство от Златния век въодушеви девойките и младежите от Гимназията да популяризират това наследство. А подготовката за следващото издание на Форума започва още отсега.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%b5/