Историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново с национална награда

simonaСимона Чаушева от 9клас – първенец в национален исторически конкурс

В оспорвана надпревара с ученици от цяла България, деветокласничката от ГПЧЕ „Христо Ботев“ Симона Чаушева, стана национален първенец в категория „Есе“ за ІХ-ХІІ клас в Националния конкурс-викторина „По пътя на Бедреддин“. Организатори на конкурса са Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ и Министерство на образованието и науката и представители на езиковата гимназия участват в него ежегодно. Тази година в надпреварата се изявиха шестима деветокласници, обучавани от учителката по история и цивилизация Павлина Чавдарова – Ангелина Арнаудова, Едис Банашък, Карделен Идриз, Елеонора Кирекчиева, Джансел Солакова и Симона Чаушева. Разработките на учениците засягат идеите на Бедреддин през призмата на съвременният и модерен свят, следвайки максимата, че понякога Минало и Бъдеще са едно цяло и това, което ги обединява е Пътят. Със своето есе „Достатъчно смели ли сме да осмислим Пътят на познанието?“, Симона казва, че когато искаш да опознаеш своя народ, задължително е първо да опознаеш себе си, а за да постигнеш това, трябва да гледаш на историята преди всичко като на човекознание – идеи, изказани от Бедреддин още през далечния ХV век.

Успехът на Симона Чаушева е заслужено признание както за нея, така и за историческата школа в ГПЧЕ „Христо Ботев“, чиито възпитаници участват печелят награди от авторитетни състезания и конкурси, поставяйки навсякъде свой знак за качество!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82/