„Кариерното ориентиране е важно и полезно”

„Кариерното ориентиране е важно и полезно” – това е общата оценка на присъствалите ученици от десети клас на проведената среща с успели млади хора, избрали да се реализират професионално в родния си град Кърджали. „Поставена е една добра традиция” – споделят ентусиазираните ученици. Те инициират и собствено анкетно проучване за бъдещи срещи със хора, упражняващи нови и малко познати професии, а инициативата за провеждането на такива срещи е на младата учителка по география и икономика Катерина Дикмева.

В срещата участваха Ивана Калчева – пътен инженер, Цветелин Гавазов – геодезист, регионален мениджър на Национална компания индустриални зони ЕАД и управител на Геосървис ЕООД. Споделените интересни факти относно избора на професия и решението да се върнат в Кърджали заинтригува младежите, а сериозен интерес предизвика и професията фотограф.

Денис Делев е един от най-популярните портретни фотографи, усвоил изкуството само за две години. Той сподели, че се е амбицирал да превърне хобито си в професия, за да се докаже пред своите родители. Той е самоук талант, учещ се от грешките си, проявявайки упоритост и постоянство. За него работата не е средство за доход, а удоволствие

Две бивши възпитанички на Езиковата гимназия „Христо Ботев” работят една сравнително нова професия – логистика. Сами определят професията като отговорна и динамична. Най-важното звено във всяка фирма, занимаваща се с производство и реализация на продукцията. Мария Димитрова и Зейнеп Исмаил са  логисти в „Серта – България” и обясниха, че логистиката е кръвоносната система на фирмата. Дейностите са свързани със заявяването на необходимите материали и консумативи до реализирането на готовата продукция на вътрешния и външния пазар.Те заявиха, че са завършили едно от най-добрите училища в града и дадоха практически съвет на младите хора: „Работете с желание и любов! Парите сами ще дойдат!

Господин Гавазов даде полезни насоки относно избора на реализация като ни посъветва  да следим търсените кадри. Той заедно с госпожа Калчева предложиха нагледно да  покажат процеса на работа и да предоставят   работния процес на терен.

От ръководството на Гимназията обещаха, че ще организират и други подобни срещи с представители на полицията и със футболисти от „Арда – Кърджали”.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb/