Клуб „Дебати“ на немски език в ЕГ „Христо Ботев“ с нов успех

 

Тази седмица приключиха финалите на състезанието „Младежта дебатира на немски език“ като в него участваха 32 ученици от елитни езикови гимназии в България. От тях осем ще продължат към Националния финал, а по-късно и към международния рунд в Будапеща.

Гордост за Езикова гимназия „Христо Ботев“ и клуба по дебати на немски език е класирането на  Елиф Махмуд  от 11 клас сред най-добрите в страната. За отличното си представяне в състезанието  тя печели  и място в „Лагерът на победителите“, който ще се проведе от 12 до 16 май в град Дрезден, Германия. Той предлага на участниците от различни държави, възможността да разискват теми на немски език, простиращи се извън границите на тяхната страна като развива тяхната обща култура и езикови  познания.

Същността на дебата се състои в силна аргументация  по предварително предложени  теми  в различни области като тази година темата за полуфинала  бе свързана  с предоставянето на  безплатни интернет ресурси, а темата за финала  – с данъчното облагане върху местни продукти. Крайната цел е немското жури  да се убеди в уменията за водене на дебат  и обсъждане.  От голямо значение са и способностите за изразяване на собствено мнение на немски език с непоколебима правота и компетентност за разговор върху  обществено значими теми

В словесната схватка на национално ниво в немското състезание  участваха и  Калояна Тодорова, която също демонстрира решителност и опит в публичните изказвания и  Елица Караусева, която смело реагира на коренно противоположните мнения и вербалните борби. И трите  ученички са в 11 клас и се обучават по програма за придобиване на немска езикова диплома DSD II.

Младежите от Езиковата  гимназия  показаха  богат речников запас,  езикова грамотност, широка  обща култура и знание за обществено значими теми и процеси в България и света, което и доведе до заслужените поздравления от журито и от г-н Бернд  Бухолц, главен консултант за обучението по немски език в България към Централната служба за обучение в чужбина  към Немското посолство в София.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b2-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80/