Конкурс по изразително четене на немски език

Книгата представлява една голяма и безкрайна история. Тя е неизчерпаем източник на духовна енергия. Когато четем, душата ни сякаш литва и подобно на птица кръжим в различните светове. В наши дни изучаването на чужд език вече не е каприз или някаква екстра – това е задължителна необходимост. А чрез четенето на чужд език ни се повдига настроението и ставаме все по-активни във всяка сфера на живота. „Bulgarien liest vor” се казва състезанието, което се провежда по инициатива на Консултантския Отдел по немски език и в него участват ученици от осми клас от всички езикови гимназии от страната, които работят по програмата за придобиване на Немска езикова диплома. Целта е учениците, изучаващи немски език да бъдат мотивирани за четене на книги.

Тази година младите читатели четоха откъси от младежкия немски роман “Like me” на Томас Файбел. На 25.04.2019г. в ЕГ „Христо Ботев” се проведе училищният кръг на състезанието по изразително четене на немски език с ръководител Несрин Салиф. Комисия в състав, заедно с Неле Кирш – доброволка по програмата „Kulturweit”, присъди първото място като училищен победител на Зехра Юсеин, която беше и една от победителите в класния кръг. На 09.05.2019г. в гр.Русе се проведе регионалният кръг на състезанието, на което премериха сили 10 ученици от Добрич, Силистра, Варна, Шумен, Бургас, Хасково, Кърджали, Габрово и Русе. Журито, съставено от преподаватели – немци оцени всеки един от участниците по точно регламентирани критерии като произношение, темпо, сила на гласа, логическо ударение, подходяща за героите и сюжета интонация и контакт с публиката. Кърджалийската езикова бе представена достойно от Зехра Юсеин, която впечатли журито с блестящото, изразително и артистично четене. По нейно мнение „състезанието е изключително полезно за развитието на езика, мисълта и креативността, а езиковата надпревара вдъхновява емоции и мотивира, защото дава възможността да се почувства магията на словото“.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81/