Лазарки от езикова гимназия поддържат жива традицията

„Лаленце се люлее на зелено ливаде.

Не е било лаленце, а е било детенце.”

Така с песни и танци осъмна квартал “Байкал” на един от най- хубавите български празници – Лазаровден.

Ученици от  10-ти клас в ЕГ “Христо Ботев” гр. Кърджали се включиха  в инициативата на ЮНЕСКО под наслов „ С добро по Великден”. Кампанията е с цел събиране на средства за децата с увреден слух и зрение, за да се изготвят специални помагала и учебници. Освен това идеята е и да се възродят и българските обичаи. След като учениците разбраха за проекта на ЮНЕСКО, те  не само решиха да участват, а и да възстановят една прекрасна традиция, забравена от по-старите и непозната за младите – лазаруване. По стар български обичай момичетата се събраха и сплетоха венци и кошници от върбови клонки, така както повелява традицията. Подготовката за празника беше изпълнена с много усмивки и звънки смехове. Пробуди се интерес и у учениците, които не бяха пряко ангажирани. Рано сутринта на Лазаровден, облечени с народни носии, с кошници и върбови клонки в ръка, момичетата тръгнаха из квартала. Радостта в очите на хората беше голяма. Тя показваше, че все още доброто съществува, че има надежда обичаите да се възродят.

Момичетата пееха и наричаха в къщите да има само здраве и щастие. Окичваха портите и се веселяха, а и както  повелява традицията се люлееха и огласяха дворовете с лазарски песни. “Беше магично. Чувстовото, че правиш добро и носиш радост е неповторимо. Щом госпожата предложи, веднага се включих. Знаех, че е добра идея. Момента, в който облякохме носиите, усмивките не слезнаха от лицата ни. Надявам се това да се превърне в традиция на езиковата гимназия.”- казва едно от момичетата. Хората стават по-добри, но нека Великден не бъде просто празник. Нека той е в сърцата и живее в нас през цялата година. Нека чудесата станат част от нас.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0/