Литературна фиеста с продължение

Възпитаници на ЕГ „Христо Ботев“ печелят литературни награди от конкурси и състезания

Радостни новини за пишещата  талантлива литературна общност в ЕГ „Христо Ботев“. Александра Димитрова от 9Г клас спечели второ място в Националния конкурс с есе на тема: „Защо го понесохме в душите и сърцата си“, посветен на великия поет и революционер Христо Ботев. Организатори на конкурса са Община Козлодуй, посветен на 175-годишнината от рождението на Ботев. Тя споделя вълнението си от полученото национално признание и твърди, че в днешно време става все по-трудно да се пише за личности като Ботев.

За деветокласничката Деница Сивова творческият дебют на национални литературни конкурси стартира успешно. Нейно стихотворение, посветено на майката, спечели поощрителна награда. Творбата е отличена сред сто тридесет и девет стихотворения на участници от страната. Деница е щастлива от признанието и споделя, че е много важно ди има учители, които да  провокират учениците  да мислят метафорично и да бъдат упорити  постигането на поставените цели. Националният литературен конкурс „ЖЕНАТА – СВЕТЛИНА НА ЖИВОТ“ беше организиран от Община Димитровград, Народно читалище “КУЛТУРА – 2002“  и  Дружество на писателите „Пеньо Пенев. В конкурса взеха участие млади поети от 39 населени места, разпределени с две възрастови групи.

Айдан Адем от 9Г и Есин Ахмед от 9Д клас бяха отличени с грамоти за достойно представяне на конкурса за стихотворение и есе на тема  „Любовта е…“. Организатори на проявата са Общински младежки дом – Шумен.

Кирил Митев от 9Г клас бе отличен с поощрителна грамота за участието си във Втория национален  литературен конкурс с международно участие за стихотворение. Организатори  на проявата са НЧ „Фар-1946“ Българското национално радио-Бургас и Народно читалище град Малко Търново. Наградите на младите творци са стимул за бъдещи успешни творчески участия.

Добра новина е   изкачването по „Стъпалата на знанието“ до  финала на тринадесет ботевци. За последния кръг на Националното състезание, знания по роден език ще демонстрират осмокласниците Иво Тихов, Йоанна Николова, Мария Маргаритова и Никол Топчиева. Аделина Георгиева, Теодора Шопова и Хелин Себахтин са деветокласниците, които ще участват във финалите. Двама са финалистите от единадесети клас – Бейза Дауд и Виктория Димитрова. Трима зрелостници ще участват за последна година на състезанието.  Симона Грънчарова, Елиз Кезим и Мария Бумбалова. Условието да се класират за финалния кръг е да преминат и през двата кръга на надпреварата с определен брой точки, а това е поредното доказателство, че в ЕГ „Христо Ботев“ обучението по български език и литература е на  високо ниво.

Нека ботевци да продължават да покоряват нови върхове и да се радват на признание  и достойна оценка, печелейки на национални и международни състезания и конкурси.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/