Лия от ЕГ „Христо Ботев” ще представи България в „ Младежта дeбaтира на немски език“ в Братислава

В края на май в град София се проведе  Националния финален кръг на състезанието „Международни младежки дебати на немски език” – „Jugend debattiert“. Събитието се проведе в залата на Търговско-промишлената палата в София и на него присъстваха представители от немското посолство,  учители и ученици от участващите в проекта 18 училища. Състезанието се провежда от години  в Централна и Източна Европа и е проект на Гьоте-институт, Фондация „Спомен, отговорност и бъдеще“, Общополезна фондация Херти и Централата за училищно дело в чужбина. Участието на ученици в него цели развитието и разпространението на дебата като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Общо около 2.500 ученици от 150 училища  в дванадесет страни в Централна и Източна Европа участват в проекта. Тази година училища от България се включиха за първи път в надпреварата.

ЕГ „Христо Ботев” – гр. Кърджали бе представена от победителката в регионалния кръг Лия Стамболиева. По време на 24-минутния финален дебат, протекъл изцяло на немски език,  четиримата най-добри  участници, класирани след проведени в страната регионални етапи,  дебатираха по въпроса: „Трябва ли екстремистките партии в България да бъдат забранени от закона?“. Лия демонстрира впечатляващи   умения за аргументиране   и убедителност, с което заслужено получи правото да представлява България на международния финал в Братислава през есента. Единадесетокласничката  с отлична езикова подготовка и задълбочени познания по  обществени въпроси  победи връстниците си от елитни столични училища – 91 Немска езикова гимназия и Частно училище „Ерих Кестнер”. Екипно в подготовката на ученичката се включиха преподавателя по немски език Нигяр Наим и ръководителя на клуб „Дебати” Марина Димова.

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8/