Между празника на виното Трифон Зарезан, Бог Дионис и първа награда за рисунка

eleonoraТалантлива млада художничка от ГПЧЕ „Христо Ботев“ победи в Националния конкурс за детска рисунка “Свети Трифон Зарезан“

Млади художници от цяла България представиха своята визия за празника Трифон Зарезан и превърнаха националния конкурс за рисунка в незабравимо изживяване за жителите на град Сунгурларе, които честват традиционния празник на винаря и лозаря – Трифон Зарезан. Организатори на  инициативата са Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата, Регионален инспекторат по образованието – Бургас, община Сунгурларе, Обединен детски комплекс-Сунгурларе и Национално издателство „Аз-Буки”. Конкурсните творби са разпределени в три възрастови групи и три тематични направления: Обреди и ритуали за „Св. Трифон Зарезан” от различни краища на България, както и предания и митове, свързани с плодородието, с виното и винопроизводството.

Сред многобройните участници журито оцени по достойнство таланта на десетокласничката от ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали Елеонора Пламенова Кирекчиева, която под ръководството на учителя по изобразително изкуство Здравко Кандов сътвори вълшебна феерия от багри и образи. Талантливата ученичка посреща предизвикателствата и разгръща творческия си подход, благодарение на заниманията си в часовете за свободноизбираема подготовка по изобразително изкуство и поредната й  национална награда е доказателство за таланта и упоритата работа в екип.
Независимо, че в региона на Източните Родопи лозарството и винарството не са развити, регионът ни е известен от хилядолетия с почитането на Бога на виното – Дионис. Доказателство е светилището на древния археологически комплекс Перперикон където се намира светилището на бог Дионис-Виночерпеца. Симбиозата от древно историческо наследство и творчески подход се оказва печелившата формула на успеха за този национален конкурс.
Наградените творби ще бъдат подредени в изложба. Списък с имената на победителите ще бъдат публикувани във в. „Аз-Буки” – медиен партньор на конкурса.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b7/