Между храма на Бог Дионис и истината за любовта и виното

Стихове и песни за любовта… Какво по-хубаво можем да си пожелаем

Светът се превръща във все по-виртуално пространство. Пандемията от Ковид-19 оставя своя отпечатък навсякъде – по улиците – пусто, заведенията  – заключени… Скоро време ще дойде ред да затворим и сърцата си за любовта.

Може би затова всички хора по света, независимо от религиозната си принадлежност, сме  вперили поглед в Деня на виното и любовта – 14. февруари. Целувките са забранени! Спазваме дистанция поне от 1,5 метра, но…

Никой не може да ограничи младежите, които със своята креативност и желание да припомнят на хората, че именно вярата в силата на любовта и  надеждата, че един ден ще скъсим онази досадна дистанция, решиха да отбележат -Деня на влюбените подобаващо. Виртуално, но все пак празнично.

За доброто настроение и за любовта като послание към всички свои съученици, членовете на Ученическия съвет на ЕГ „Христо Ботев“  подготвиха специален видео клип с песни и стихове. Талантливите ботевци Петя Тенева, Теодора Китанчева, Петя Беловска, Димитър Стефанов, Мустафа Идриз, както и бивши ботевци изпълниха песни и стихове на известните български поети  Елисавета Багряна, Пейо Яворов, а ученичката Йоана Георгиева поздрави всички влюбени сърца с песен на английски език.

През „седмицата на любовта“ деветокласниците, в часовете по български език и литература, писаха есета за чувството, което кара хората да проявяват най-доброто от себе си и дискутираха най-популярната тема за любовта.

Хелин Ремзи и Георги Кехайов от 11. клас представиха любопитни факти, свързани с празничния 14. февруари и отправиха поздрав и пожелания към всички с думите „Празниците са още един повод да сме около хората, които обичаме. Обичайте се и се уважавайте! И нека винаги да ви съпътства любовта към хората, природата, знанието и мъдростта!“,

Този ден е богат на поводи за празнуване: Ден на любовта,  ден на лозаря и виното. На тази дата археолозите отбелязват своя професионален празник, а също така  се почита и паметта на Свети Константин-Кирил Философ.

Ако се чудите какво да правите на празничния ден, то можете да си устроите виртуална разходка до светилището на Бог Дионис – Перперикон, да кажете в социалните мрежи на приятелите си колко ги обичате и да усетите огъня на най-съкровеното чувство, спасило света и да се насладите на изпълненията на ботевци.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b3-%d0%b4%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%81-%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/