Минута мълчание, минута за размисъл, миг от вечността

020620153_t1Поете,
вярваш ли в мен
и в моите връстници,
че ще прославим родината,
като теб някой ден,
че може светлото ти дело да продължим
и тук, пред паметника ти, гордо да стоим?

И тази година учениците от Езиковата гимназия се събраха пред гранитния паметник на Христо Ботев, за да отдадат почит на своя патрон. Дворът на училището се огласи от „Тих бял Дунав”, в изпълнение на новосформиралата се фанфарна формация, а гвардейците изиграха един вълнуващ танц.

Пред кмета на Община Кърджали – инж. Хасан Азис, пред учители и съученици ботеви потомци от 9. и 10. клас рецитираха стихове от Ботев и за Ботев. Те дадоха повод за размисъл дали времето, в което живеем е друго, или ние сме други? Дали, потънали в своето безвремие, мислим само за дребното си съществуване, живеем „ден за ден”, стремим се да имаме колкото се може повече и забравяме, че по-важното е ДА БЪДЕМ! Минути на размисъл и признание, че във всеки от нас се крие по един Ботев. Просто трябва да го открием – като мерило за съвест и доблест, за вярност и любов към Родината. Тази Родина, която Ботев обичаше и слагаше над всичко. Тази Родина, която днес наричаме ботевска земя. Рециталът завърши със собствените творби на Ангел Димитров, носител на І място от Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев” и Музин Юсеин, с поощрителна награда от същия конкурс. Творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му.

Положени бяха венци и цветя в знак на почит към подвига и саможертвата на Ботев. Тържеството завърши с минута мълчание – миг от вечността.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%bb-%d0%bc%d0%b8/