Младите таланти от Езиковата гимназия „Христо Ботев“, град Кърджали- завладени завинаги от магията на най- великото изкуство

  

В навечерието на Международния ден на театъра учениците от театралните клубове на български език, на немски език и на английски език-част от проекта по НП „Заедно в изкуството и спорта“,  със своите ръководители  Атанас Атанасов, Маргарита Маргаритова, Радка Попгеоргиева, Таня Маровска и Анета Танкова  посетиха град Пловдив, за да се потопят в света на театъра и да се вдъхновят за това, което предстои да представят те самите на сцената по- късно.

   Едно от емблематичните места в Стария Пловдив е Античният театър, съхранил духа на епохата, в която е създаден. Атанас Атанасов, режисьор и актьор в Театрално – музикален център- град Кърджали, превърна учениците в истински актьори. Постави ги пред предизвикателството да се въплътят на сцената в персонажи от древногръцката трагедия на Софокъл „Антигона“, с което те се справиха успешно.

    Само след няколко часа 44 ученици от VIII-XIIклас  влязоха в дома на Мелпомена – Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, в очакване да видят на сцената персонажите от 71-то  представление на сценариста Александър Секулов и на режисьора Диана Добрева , чиято интерпретация по книгата „Слепият градинар“  от Валери Стефанов превръща спектакъла „Дебелянов и ангелите“ в един от най-любимите за актьорите.

    В този шедьовър на театралното изкуство поезията не губи битката за живота. Само тя възвръща любовта сред тъмната гора на войната.
Единствено на поета е позволено да броди из градината на сънищата, за да открие думи, с които светът става поносим и разбираем.

В началото на 1916 година млад мъж прави упорити опити да се запише доброволец в българската армия, воюваща на Южния фронт в Първата световна война.
Военният му чин е подпоручик, името – Димчо Дебелянов.
Известен на малък кръг литературни братя, без издадена книга.
Съдбата го прави командир на Пета рота от 22-ри тракийски полк.
С обикновените момчета от тази рота тръгва в атака на 2. октомври 1916 година в 10:34 часа предиобед подпоручик Димчо Дебелянов.
За да започне животът му на безсмъртен български поет – никога оспорван, никога отричан, безусловно обичан, грижливо съхраняван, превърнал се в символна фигура в съзнанието на своя народ.

   След края на представлението всички ученици бяха много развълнувани, споделяйки какво е усещането да си част от това преживяване сред публиката в първия професионален театър у нас. Ивайло Христов, един от актьорите в спектакъла, поздрави учениците от ЕГ „Христо Ботев“ и сподели, че  „с такава възторжена публика е лесно да се играе.“

Това признание е достатъчна мотивация за младите ботевци да се превърнат от зрители в актьори и да успеят да докажат ,че изкуството пречиства духовно и е способно да накара всеки, докоснал се до театъра, да стане част от неговата магия завинаги.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8/