Младшите посланици на Европейския парламент в очакване на Деня на Европа

#AmbassadorSchools

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата „Декларацията на Шуман“, в която е изложена неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

В седмицата преди Деня на Европа младшите посланици на Европейския парламент от Езиковата гимназия в гр. Кърджали изготвиха мултимедийните проекти, които бяха прожектирани във фоайето на училището.  Младите делегати запознаха съучениците си с Европейския парламент, Европейската централна банка, Европейската комисия, Европейския съвет и Съвета на Европа.

Друга инициатива, с която младшите посланици се заеха, бе да направят пощенска кутия, в която младежите да „изпращат“  писма, адресирани до евродепутатите под наслов „Искам да попитам..“. Гимназистите имаха възможност да зададат въпросите си, свързани с дейността на Европейския парламент.

На сайта на Езикова гимназия „Христо Ботев“ са публикувани музикални поздрави по случай празника на Стария континент. Под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“ младшите посланици на Европейския парламент и възпитаниците на Езиковата очакват празника на Европа – 9 май.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0/