Много награди за езиковата гимназия от Националния конкурс, посветен на осиновяването

06122016Ива Иванова от 10 клас от ПГПЧЕ „Христо Ботев“, гр. Кърджали спечели първото място в Националния конкурс, посветен на благородната кауза на осиновяването. Ива получи грамота и таблет за прекрасния си разказ “Дългият път към себе си”. Организатори на литературния конкурс за разкази и стихове са Община Бургас, Регионален инспекторат по образованието – Бургас, Българската асоциация “Осиновени и осиновители” (БАОО) и Националния алианс за социална отговорност /НАСО/.

Журито бе председателствано от композитора Стефан Диомов, а членове бяха поетесата Роза Боянова – председател на Съюза на писателите в гр. Бургас и  Теменуга Захариева – писател, журналист и настоящ служител в отдел “Закрила на детето” в гр. Бургас. Своята оценка за ученическите творби дадоха и екипи от Българска асоциация “Осиновени и осиновители” и Национален алианс за социална отговорност.

Придържайки се към обявените критерии за оригиналност при интерпретация на темата, съпричастност към проблема и постигнато художествено майсторство, журито отличи още четирима ученици от езиковата гимназия  с наградата за емоционално въздействие, креативен подход  и умело боравене с художественото слово. Това са десетокласниците  от Литературен клуб „Добродетели“ Даяна Тодорова, Кристияна Урумова, Мирослав Милушев и Иван-Асен Крачунов  за творбите им “Историята на Ема”, „Неочакван обрат“, „Съдбата на Мая“ и „ТО“ идва от сърцето“. Чрез своите мисли и вълнения учениците още веднъж осмислиха големия проблем за осиновяването не просто като правен акт, а като една благородна проява и безценен дар за и за осиновители и за осиновени.

Отговорното отношение на участниците към актуалния проблем, донесе и цялостен успех на гимназията – на училището бе присъдена наградата за най-активно участие, съпричастност и популяризиране на обществено значима тема.

Успехите на тези ученици не са първи. През изминалата година Даяна грабна първото място в конкурса „Рождество на Спасителя“, Кристияна повтори успеха ѝ в конкурса за Възкресение Христово, а Иван-Асен имаше възможност да посети Европейския парламент в Брюксел, след успешно участие с есе на тема „Лицата на миграцията“ , което беше последвано и от още една награда от фондация „Благотворител“ в конкурса „Моето бъдеще е в моите ръце“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%be/