Най-добрият математик Георги Базлянков учи в ГПЧЕ “Христо Ботев” – Кърджали

IMG_8418Приключи петнадесетият Областен математически турнир с много награди и трима ученици, приети за студенти.

Дванадесетокласникът от кърджалийската Езикова гимназия „Христо Ботев“ Георги Базлянков е безапелационният победител с максимален брой точки на юбилейното петнадесето издание на Областния математически турнир и носител на купата „Най-добър випускник“. Престижното отличие бе връчено от областния управител Илия Илиев.

Общо трима ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ са приети за студенти преди да са взели дипломи за средно образование. На участниците от 12. клас, набрали определен брой точки, се признава отлична оценка за прием в четирите специалности на Факултета по математика и информатика към ПУ „Паисий Хилендарски” и във всички специалности на Икономически университет Варна, във филиал „Л. Каравелов”  и в Техническия университет в Габрово. За втора поредна година Икономическият университет във Варна ще признае оценките на учениците от турнира, класирали се на първите три места в  11. и 12. клас. Те ще бъдат приети в желаната от тях специалност, университетът  поема семестриалната им такса. Ето имената на отличниците, пред които се отвориха вратите на два родни университета – Георги Марков Базлянков Отличен 6.00, Хакан Сунай Халил и Руси Валентинов Петков с Отличен 5.80. IMG_8430Поредицата от победители продължава с имената на младите надежди на ГПЧЕ „Христо Ботев“:

Димитрина Несторова – 8. клас и Симеон Кьосев – 9. клас – 1място

Едже Исмаил и Селинай Сали – 9. клас – 3 място

Джан Димитров – 10. клас – 3 място

От името на Съюза на математиците в България – секция Кърджали, трима директори получиха почетни плакети в знак на благодарност и признателност  за активното и дългогодишно сътрудничество и за създаване на условия за изява на върхови ученически постижения в областта на математиката при провеждане на Областния математически турнир:

Йорданка Чавдарова – директор на ГПЧЕ „Христо Ботев”

Златко Атанасов – директор на СОУ „Отец Паисий“

Милко Багдасаров – директор на СОУ „П. Р. Славейков“

Организатори на престижното състезание  са Регионалният инспекторат по образованието в Кърджали, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Съюзът на математиците в България – секция Кърджали. Състезанието бе под патронажа на областния управител Илия Илиев, а председател на организационния комитет – кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. ГПЧЕ „Христо Ботев“ и СОУ „Отец Паисий“ бяха училищата домакини на най-оспорваната математическа надпревара. В турнира участваха  911 ученици от всички общини на област Кърджали, както и голям брой ученици от Смолян, София, Хасково, Димитровград, Свиленград, Тополовград и други.

Състезанието бе за ученици от 3. до 12. клас. Темата за всеки клас включваше тест с 6 задачи с избираем отговор и една задача за стандартно решаване. Тя е изготвена от екип под ръководството на председателя на журито проф. Сава Гроздев от БАН и зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Жури на турнира са и проф. Рахнев, декан на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет, доц. д-р Росен Николаев – ръководител катедра „Приложна математика” на Икономически университет Варна.

IMG_8237За всички присъстващи имаше и специален поздрав – презентация на тема: „Ние сме светът днес и светът утре“. Във фоайето на ГПЧЕ „Христо Ботев“ гостите имаха възможността да видят част от пъстроцветната дъга от успехите на ботевци. Проектът е реализиран с помощта на учителите Росица Калайджиева по български език и литература, Катя Славова по физика и астрономия, които доказват, че родното слово и математическите и физични формули образуват една успешна симбиоза и онагледяват европейското качество на образование. Клипът бе създаден по повод инициативата на МОН „Училищен звънец“ във връзка с предстоящото музикално състезание „Детска Евровизия“ за популяризиране на песента „Цветът на надеждата“. За ръководството и учителите на ГПЧЕ „Христо Ботев“ насърчаването и развитието на таланта на всеки един ученик е кауза, около която всички – и ръководство, и учители, и родители обединяват усилия по пътя към успеха.

 

IMG_8215IMG_8213

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%ba/