Най-добрият преводач сред гимназистите е от ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали

Абитуриентката Михаела Атанасова впечатли изявени преводачи на художествена литература с уменията си по английски и български език

Добрата новина отново е с адрес Езиковата гимназия. За втора поредна година Михаела Виктор Атанасова от 12 клас бе отличена с първа награда за превод на художествена литература. Наградата беше връчена от изтъкнатия преводач Алеко Дянков, който изрази възхищението си от прецизната работа на нашата ученичка и богатите и познания на английски и български език. Почетен гост на проявата беше г-н Дрейк Уейзърт –  съветник по обществените въпроси, първи секретар на посолството на САЩ.

Събитията от последните дни са по повод традиционното отбелязване на месеца на Америка в Кърджали, който се организира от “Приятели на САЩ”, посолството на САЩ и Община Кърджали. ЕГ”Христо Ботев” години наред работи като партньор с организацията “Приятели на САЩ”.  Ежегодни са визитите на посланици и дипломати от Американското посолство. Тази година   г-н Дрейк Уейзърт – съветник по обществените въпроси, първи секретар на посолството на САЩ се срещна с учители и ученици и ръководството на гимназията. На срещата присъстваше и Кейт Бийвър помощник-учител по програма Фулбрайт. 

На срещата с директора Маноил Димитров, Валентина Иванова председател на дружеството “Приятели на САЩ” и учители по английски език обсъдиха възможностите на ученици да учат в САЩ, както и програми, по които биха могли да получават стипендия. Почетният гост  изрази задоволството си от дългогодишната работа с нашето училище. Валентина Иванова отбеляза, че в област Кърджали в миналото са работили 46 доброволци от Корпуса на мира, а сега по програма „Фулбрайт” работим заедно в продължение на 8 години. Г-н Уейзърт се срещна с ученици от 8. клас, които показаха колко добре говорят езика на Шеспир за краткото време на обучение в Гимназията.

В Дома на културата възпитаниците и учителите от Езиковата гимназия присъстваха на  откриването на документална изложба и представяне на книгата “Америка и Кърджали” с автор Валентина Иванова. Събитието беше в чест на 30-годишната дейност на дружеството “Приятели на САЩ”.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8/