Най-малките гимназисти от ГПЧЕ „ Христо Ботев” се забавляват и научават за културното многообразие в Европа

IMG_7899Ботевци отбелязаха Деня на Вси Светии, по-известен още като Хелоуин. Станалият вече традиционен празник зарадва учениците от  осми клас.

 

Прилепи, огромни паяци и духове бродят от дни из коридорите в ГПЧЕ „Христо Ботев“, тиквените  фенери светят, а къщите на призраци  и  всякакви други страшни  елементи са част от съвременния облик на празника  Хелоуин.

Учителите по английски език, преподаващи в осми клас, и членовете на ученическия съвет бяха организаторите на тържеството. По време на подготовката  за празника учениците обогатиха своите знания, като се запознаха с историята и традициите на древните келти. По този начин те се почувстваха по-близо до културата и обичаите на англоезичните страни, а това от своя страна ги мотивира още повече да изучават английски  език.

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври.  Те вярвали, че в нощта на 31 духовете идват на земята. За да се предпазят от тях, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от техните жреци, устройвали гадания. Подобен на този е древният езически ритуал е кукерството, който българите изпълняват и до днес. Присъстват същите атрибути – маски с рога и животински кожи като целта е гонене на злото.

Хелоуин от много години е по-скоро забавление за малки и големи, отколкото честване на духовете. Изключително популярна част от празника е украсата – на дома, двора, храната.

И тъй като костюмите също са неотменна част от празника, учениците с радост се възползваха от възможността да бъдат пременени като вампири, духове, зомбита, вещици и прочее страшилища.

Тържеството се проведе в Актовата зала, където всички се забавляваха с различни игри и музика. Имаше за всекиго по нещо. Скачане с чували, бягане с вързани крака, мистериозни кутии, музикален стол, игри с донъти, ябълки, количка и разбира се паяжина. Учениците участваха с удоволствие и дадоха всичко от себе си за победата.

Беше организирана и викторина с 10 въпроса, в която взеха участие по трима човека от клас. За най-напредналите с езика имаше и кръстословица с 9 думи свързани с празника.

Най-голям интерес предизвикаха конкурсите за най-добре украсена класна стая, най-сполучливо изработена тиква, тематична рисунка и, естествено, за най-добър костюм. В журито тази година взе участие и деветнадесетгодишния доброволец, работещ по програма „Културвайт“ Ян-Филип Сервос, който също се забавляваше.

За всички имаше лакомства, а за победителите специални награди. Празника премина с много настроение и положителни емоции както за учениците, изучаващи английски език, така и за организаторите и ръководството на Гимназията.

 

Снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81/