Най-младите ботевци на открит урок по родолюбие и патриотизъм в град Калофер

Възпитаниците от випуск VIII клас на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и техните учители посетиха родния град на своя патрон, за да положат пред неговия паметник клетва за вярност

На специална церемония, превърнала се в традиция за ЕГ „Христо Ботев”, новопостъпилият випуск се закле тържествено да не петни светлото име на Христо Ботев и да запази възвишените му идеали в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България. Пред величествения паметник на революционера звучаха вълнуващи стихове от Ботев и за Ботев, рецитирани от ученици, които припомниха на всички, че има хора, неподвластни на смъртта, за които свободата е всичко.

Гвардейците от Първи ученически гвардейски отряд се подредиха в почетен шпалир и поднесоха венец пред монумента на Христо Ботев. С едноминутно мълчание и на колене присъстващите отдадоха своята почит към подвига на поета революционер и загиналите за свободата на България. С голямо вълнение всички целунаха знамето на училището.

След тържеството и общата снимка учениците и техните ръководители посетиха къщата музей на Христо Ботев и разгледаха експозицията. Беседата на екскурзовода за живота, делото и творчеството на гениалния Ботев ги впечатли силно. С голямо вълнение те прекрачиха и прага на възрожденското училище на даскал Ботьо Петков.

Възпитаниците на Езиковата гимназия показаха, че Ботев е в сърцата и паметта им, преклониха се пред неговото величие и неговата гениалност, заявиха своята принадлежност към училището, носещо името на великия българин.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82-%d1%83%d1%80%d0%be%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d1%80/