Национално признание за младите историци от ГПЧЕ „Христо Ботев“ – Кърджали

Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ връчи наградите от приключилото  деветнадесето издание на Националния конкурс за есе, рисунка и мултимедийна презентация, посветен на живота и дейността на Бедреддин  Семави. Сред могобройните участници, разпределени в три категории и две възрастови групи, възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев“ се представиха достойно и спечелиха призови места  в две от категориите – за есе и за  мултимедийна презентация.

На първо място за есе бе класирана Габриела Манкова, ученичка в девети клас. Нейното оригинално творческо виждане и нестандартен поглед върху делото  и живота на Бедреддин впечатли журито и тя заслужено спечели призовото място. Признание получи и друг млад историк от ГПЧЕ „Христо Ботев“. Ангелина Арнаудова, ученичка от десети клас. Тя бе класирана на трето място за мултимедийна презентация. Успехът на момичетата се дължи на любовта към историческата наука и помощта на учителите по история и цивилизация Станка Вълова и Павлина Чавдарова.

Националният ученически конкурс е посветен на 19-я традиционен поход „По пътя на Бедреддин”. Инициативата всяка година  е на КПД „Родно Лудогорие”, гр. София и клуб „Родолюбие” при ОУ ”Св. Климент Охридски”, гр. Попово, с подкрепата на МОН и съдействието на РИО на МОН в страната. Участието на ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ е традиционно и историците от гимназията редовно се занимават с темите за конкурса  „Времето на Бедреддин /1359 – 1420 г./ и неговото въстание /1413 – 1418 г./“;  „Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят“ и „Светът е за всички“. С тези теми се провокира развитието на умения и формирането на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност и любов към Родината и уважението към другия и ботевци преоткриват необятния свят на историческата наука, опознавайки в детайли живота и делото на Бедреддин Семави.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be/