На 6. януари ботевци честват 174 години от рождението на своя патрон

Възпитаниците на Езиковата гимназия пазят спомена за Христо Ботев и се прекланят пред героизма на великия българин

По традиция възпитаниците на Езиковата гимназия за поредна година отбелязват рождението на великия Христо Ботев. В двора на Гимназията прозвуча „Ботевия марш“ в изпълнение на фанфарния оркестър с ръководител Мария Митрева. Гвардейският отряд представи една от емблематичните си композиции – танц със саби, а след това изпълниха тържествен ритуал по поднасяне на венец пред паметника на Христо Ботев. В словото си директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова поздрави възпитаниците на училището за патриотичното възпитание, с което показват своето уважение към великите личности, променили хода на историята и пожела и в бъдеще да не угасва родолюбието и да съхранят ботевския дух.

Ученици от клуб ,,Публична реч‘‘ представиха поетически рецитал, а след това в актовата зала на училището ученици от 11. клас от профил Български език и литература и История и цивилизации отбелязаха годишнината със специално подготвен поетически рецитал и  състезание на тема ,,Отвъд безсмъртието‘‘. Събитието бе уважено от ръководството на Гимназията и от представители на РУО – Кърджали.

Състезанието беше между три отбора, в четири кръга, а учениците впечатлиха публиката със знанията си, свързани с историята и подвизите на революционера Христо Ботев, доказвайки за пореден път, че са достойни да градят бъдещето по стъпките на безсмъртния родолюбец. В последния четвърти кръг към отборите  бяха задавани въпроси, свързани с 15-годишната история на гвардейския отряд на Гимназията.

Ръководителят на отряда Димитър Кондиков сподели вълнуващи детайли, свързани с историята на първия ученически гвардейски отряд в България. Заместник директорът Радка Попгеоргиева също се потопи в спомени от раждането на идеята до днешния ден.

Директорът на гимназията връчи грамоти и предметни награди на  участници в състезанието.Така за пореден път достойно бе отбелязана годишнината от рождението на великия българин Христо Ботев

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0-6-%d1%8f%d0%bd%d1%83%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-174-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%80/