НИЛЯЙ И МАРИЯ ОТ ЕЗИКОВАТА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА

Аз, Ива Стоичкова от Клуб „Публична реч” от ЕГ „Христо Ботев” Ви представям  едни крехки на пръв поглед момичета, които с талант и амбиция превръщат мечтите в цели и резултати. Ниляй Шериф и Мария Тонева от 11 клас на Езиковата гимназия „Христо Ботев”, Кърджали са носителки на редица награди от литературни конкурси. Най-скорошното им постижение са призовите места от Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения”. Организатори на събитието са Министерство на културата, Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, Областна администрация и община Сливен.

  Здравейте! Поздравявам Ви за поредното отлично представяне. Разкажете  малко повече за самото Ви участие в конкурса.

Ниляй: Здравейте! Благодаря за милите думи! В конкурса  участвам за 6-ти път. За него научих във 2 клас от тогавашната си учителка Николина Делчева – един от примерите за подражание в моя живот. След това ме насърчаваше госпожа Мария Стоянова, а сега, в ЕГ „Христо Ботев”, работя с Надежда Карагьозова, която продължава да ме мотивира да пиша.

Мария: Аз мисля, че училището ни дава много възможности за развитие и творческите провокации ни правят по-креативни и борбени по пътя към успеха. За мене от важно значение е семейството, чиято подкрепа постоянно усещам и се чувствам още по-уверена в способностите си.

Вие сте почти 18-годишни момичета, а продължавате да творите. Какво е за Вас писането на поезия и проза?

Ниляй: Вярвам, че в сърцата на всеки един човек, било то на 18, 20, 40 години все още има по едно дете, чиито желания ,,възрастните” се опитват да пренебрегнат, понеже ги смятам за твърде ,,несериозни”. Конкурсът за мен се е превърнал в традиция и смятам, че участвайки давам добър пример както на по-малките деца, които тепърва започват да пишат, да не се отказват и да продължат, така и на връстниците да не забравят детските си мечти.

Мария: За мен литературата е магия, с която смятам да се занимавам и след завършване на Гимназията. За мен писането е призвание, също като професията на учителя. Участието в състезания и конкурси е много вълнуващо преживяване и пътуване към непознати светове. Пишещите хора са пътешественици из различни светове.

Ниляй: Съгласна съм с Мария. Аз също имам много участия и награди. Най-пресният ми спомен е от миналата година, когато спечелих 1-во място за есе на Националния празник на химията, 3-то място на Националната конференция по история, поощрение на литературния конкурс ,,По пътя на Бедридин“, поощрение на Националния конкурс ,,Добро и зло“ и други. Литература винаги ще заема голяма част от моя живот, вероятно и в професионален план, но въпреки това за мен писането ще остане удоволствие за душата, а не средство за материални облаги. Мечтая да издам свои книги, дори искам някой ден да спечеля Нобелова награда и не се страхувам да мисля мащабно, понеже знам, че животът дава всичко на онези, които са достатъчно смели да го поискат.

Какво ще кажете на връстниците си, които са по-плахи и въпреки че имат страстта в сърцата си, не пишат, защото ги е страх?

Ниляй: Страхът е решение и истината е, че всички хора го чувстват, просто някои действат въпреки него. Ако живеем постоянно в уплаха да разкрием собствения си потенциал, оправдавайки се, че ни е ,,страх” от мнението на хората или пък провалът, то ние ставаме роби както на околните, така и на собствените си мисли. Не винаги това, което правим ще се харесва от другите и постоянно ще има такива, които да ни съдят, но според мен в такива ситуации вместо да се отказваме, трябва да приемем критиката и да се надграждаме.

 Директорът на ЕГ „Христо Ботев” госпожа Даниела Павлова също Ви поздрави за поредния Ви успех. Какво Ви пожела?

Мария: Да, това внимание е много важно за нас. Тя ни пожела още много успехи и сподели, че за младите хора е важно да не забравят, че  мечтите са безплатни и ако ги комбинираме с усилия, се сбъдват. Затова ще продължаваме смело напред.

Интервю на Ива Стоичкова – 11 клас

от Клуб „Публична реч”

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b9-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd/