Нови 42 DSD дипломанти от Езикова гимназия „Христо Ботев“ доказаха, че са сред най-добрите в света

25 май 2021 бе вълнуваща дата за 42 абитуриенти от ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали и за техните учители, родители и близки. На официална церемония в хотел Кърджали традиционно бяха раздадени тазгодишните немски езикови дипломи на Постоянната комисия на министрите на образованието и културата на Федерална Република Германия – DSD II. На празника присъства  и господин Бернд Щендер – консултант по немски език за Южна България. Връчвайки така желаните сертификати за владеене на немски език, даващи възможност на притежателите им да получат място във всеки немскоезичен университет в Европа, той изрази своето задоволство от показаните резултати: „Скъпи дипломанти, щастлив съм да споделя този тържествен момент с вас, вашите родители и вашите учители. Искам да ви поздравя с постигнатите от всички вас високи успехи, които нареждат вашата гимназия в топ училищата в света“ сподели той. В словото си  г-н  Шендер подчерта, че Езиковата гимназия в Кърджали  е една от най-добрите в България  и е  модел за подражание  както с многопосочните дейности, развивани в нея, така и със забележителните резултати на своите ученици.  След това изтъкна, че за писмената част от изпита, проведен през месец ноември 2020 година кърджалийските гимназисти са постигнали среден успех от 20,5 точки при максимум 24. Това според всички немски представители на програмата в България е невероятен резултат, който доказва, че учениците, изучаващи немски език  в родопския град са сред най – мотивираните, най-добре подготвените и най-успешните български ученици. В допълнение той благодари на учителите, подготвили така добре своите ученици и на ръководството на училището, осигурило най-благоприятните условия за провеждане на изпита въпреки трудностите, свързани с COVID-пандемията.

В речта си господин Шендер отдели особено място и на  невероятния успех на трите дипломантки, спечелили тази година престижната DAAD стипендия, осигуряваща им средства за  целия период на следване в Германия. Станимира Илиева, Стела Ненкова и Синем Юсеинчауш са три от общо осем стипендианти за цяла България, което е безпрецедентен резултат за българско DSD-училище. Това според него  е закономерен успех за Кърджалийската гимназия, в която всички заедно гледат в една посока и полагат съответните усилия. Съвсем естествено тези отлични постижения трябва да  изпълват всички с гордост, с удовлетворение от свършената работа и вяра във бъдещата успешна  реализация.

Трепетите и вълненията през изминалите пет трудни, но успешни години сподели с присъстващите абитуриентката Синем Юсеинчауш, която благодари  за подкрепата и безрезервната помощ  на всички – съученици, учители, ръководство и родители. Дипломантите бяха поздравени и от господин Хасан Азис, кмет на община Кърджали, който сподели и личните си вълнения предвид факта, че неговата дъщеря също получава така желаната диплома, която ѝ отваря вратите на всички немскоезични университети в Европа.  За постигнатия невероятен успех учители, ученици и ръководство бяха поздравени и от господин Гроздан Колев – началник  на РУО Кърджали.  Вълненията на родителите сподели с присъстващите и д-р Семра Изетова, майка на DSD дипломант. Тя не скри гордостта и радостта си, че нейните две деца преди години са направили правилния избор, избирайки Езикова гимназия „Христо Ботев” и със задоволство сподели: „Всички вие, ръководство и учители, всеотдайно помагахте на децата ни да израстват  в интелектуален, личностен и духовен аспект, като им дадохте реални знания  за  стабилна  бъдеща реализация. За всичко това сърдечно ви благодарим”.

Към галерия снимки

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-42-dsd-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f/