Нов успех за Езиковата гимназия на финала на учебната година

За поредна година ученици от Литературен клуб „Добродетели“ на Езиковата гимназия с ръководител Емилия Владева бяха сред финалистите в конкурса „Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Тази година той бе международен с участието на 170 средношколци от 9 страни. Виктория Пламенова и Мирослав Асенов от 10 клас заеха своето достойно място сред първенците, създали затрогващи истории за приятелства в страшните години на Холокоста. Така те имаха възможност да бъдат част от Първия международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“. Програмата на фестивала бе открита със затрогващия филм на проф.Иван Ничев „Българска рапсодия“ и се превърна в едно прекрасно и полезно съчетание от знания, творчество и вълнуващи срещи с писатели, поети и преводачи.

В продължение на четири дни Бургас бе истински международен център на младежкото творчество. Младите автори имаха възможност да се докоснат до процеса на създаване на литературната творба чрез уъркшоп с Георги Бърдаров, както и до богатото и вълнуващо творчество на Георги Господинов и Недялко Йорданов.

Незабравими ще останат моментите на откриването на книгата-пейка, която разказва историята на литературния конкурс на „Алеф”, както и пътуването до остров „Света Анастасия“, съчетано с увлекателен уъркшоп с Кристофър Бъкстон, учител на поетесата Петя Дубарова и преводач на нашите класици Ботев, Вазов, Славейков, Дебелянов, Вапцаров… Творецът с китара успя да накара младата аудитория да запее заедно с него песните на Боб Дилън и Бийтълс.

Поздравления за успехите на Виктория и Мирослав от Литературен клуб „Добродетели“, чиито разкази за съдбата на еврейката Хана и съдбата на Александър Пешев,спасителят на българските евреи, ще намерят място в предстоящия сборник на „Алеф“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd/