Нов успех за Езиковата гимназия– участие в Националната олимпиада по математическа лингвистика

Към голямото семейство на младите математици-лингвисти на България се присъедини  и Езикова гимназия „Христо Ботев” гр. Кърджали. Единайсетокласничката  Дилара Сарач  от ЕГ „Христо Ботев” е първата ученичка за областта, класирала се за участие в Националната олимпиада по Математическа лингвистика, която се проведе от 29 април до 1 май 2017г. в град Смолян. Да се занимава с математическа лингвистика  е предизвикателство, което тя прие в началото на тази учебна година заедно с още няколко ученици.

Математическата лингвистика не се изучава в редовните учебни занятия, обучението в училището се осъществява в извънкласна форма, индивидуално  с ученици, които до този момент не са се занимавали с математическа лингвистика, но имат голям интерес. В процеса на работа през учебната година учениците откриха магията между математиката и лингвистиката, усвоиха основни понятия, запознаха се с видовете задачи в математическата лингвистика, научиха се да откриват езикови съответствия и явления в езици, които са им непознати и да ги описват и съпоставят с българския език чрез някои математически методи за моделиране.

И ето резултата – участие в Националната олимпиада по математическа лингвистика  и много добро представяне на Дилара Сарач, единственият представител от  област Кърджали.  На събитието присъстваха 108 ученици от цяла България от възрастова група VIII-XII клас. Участниците се състезават в два кръга- индивидуално и отборно. В индивидуалното състезание те решават тема от три задачи. Във втория кръг поред указанията на журито, определено от Националната комисия, се съставят отбори от по 3 или 4 души, които работят съвместно върху една тема.

Успехът мотивира Дилара Сарач и нейните съученици да  продължават да се занимават с математическа лингвистика,  да участват в състезания и олимпиади. Доказателство за отличната подготовка е и професионализмът на преподавателите в ЕГ „Христо Ботев” и по-конкретно на госпожа Маргарита Стамова, която успява са събуди и поддържа интереса на своите ученици  към математиката и лингвистиката.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d1%87%d0%b0/