Обмен на добри практики в обучението на немски език

            Последната февруарска седмица в ЕГ “Христо Ботев“ отново е изпълнена с вълнуващи събития. В понеделник, 27.02.23, училището отвори врати не само за ученици си, а и за преподаватели по немски език. С цел оказване на методическа подкрепа на педагогическите компетентности на учителите, тук се проведе открита педагогическа практика по немски език, свързана с планирането, организацията и ръководенето на образователния процес.

            Откритият урок на тема “Шопинг и туризъм”, условно наречен “Къде отивате, госпожо Шпехт?“ бе проведен от госпожа Мила Георгиева и ученици ѝ от 8Д клас. След изслушване на кратко интервю за въвеждане в темата, под формата на игра и с помощта на снимки, карти и мултимедия, осмокласниците трябваше да подпомогнат и упътят госпожа Шпехт в нейното напрегнато ежедневие в града. Задачата “описване на маршрут“ никак не е проста, но учениците се справиха с лекота, демонстрирайки въображение и находчивост, и не на последно място – богат за възрастта им речников запас. Желанието за работа, удоволствието, което те изпитват от изучаването на немския език, за пореден път доказват водещото място на Езиковата в образователната система не само за град Кърджали, но и в цялата страна.  Доброто настроение, разчупената и неформална обстановка допринесоха за цялостната позитивна атмосфера. 40 минути се изнизаха неусетно и сякаш на никого не му се вярваше, че часът е свършил. 

            Ученици и преподаватели получиха заслужени похвали и поздравления от участниците в педагогическата практика. Сред тях бяха Йоана Ташева – старши експерт по чуждоезиково обучение в РУО – Кърджали, директори и преподаватели по немски език от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров“, ПГИ “Ал. Константинов“, ПГЕЕ “Кап. Петко Войвода“, СУ “Отец Паисий“ , ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Кърджали, СУ “Христо Ботев“, гр. Джебел, г-жа Василики Пападопол, – преподавател по немски език в Тасос, Гърция и разбира се, всички учители по немски език в училището – домакин. На всички участници бяха признати по 2 часа вътрешно институционална квалификация.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d0%b1%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd/