Осем отличени ученици от Езиковата за „приноса на евреите към българската култура”

16-05 ezikОсем са отличените ученици от Езиковата гимназия в Кърджали, които бяха поканени в Бургас на тържествената церемония за награждаване на най-добрите участници в националния литературен конкурс „Изкуството размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната”. Конкурсът се провежда за трета поредна година и в последното си издание мобилизира рекорден брой участници от всички краища на България.

След отличените през миналата година пет ученици – Георги Делев, Деница Яневска, Деница Георгиева, Ралица Георгиева и Моника Кривошапкова, тази година други осем ученици станаха част от тържеството –  Ангелина Арнаудова и деветокласниците Пламена Георгиева, Гизем Сюлейман, Ива Костадинова, Габриела Манкова, Даниела Георгиева, Кристиана Димитрова и Садък Юмер имаха възможност да вземат участие във финала на конкурса, който се превърна в празник на неунищожимия човешки дух.  Заедно с културната общественост на Бургас учениците се потопиха в примамливия и загадъчен свят на музиката, киното, поезията и изобразителното изкуство, създадени от български евреи. Техните творби водят към един съвършен свят, който е послание за доброта и надежда. Именно това вдъхнови и младите таланти от ГПЧЕ „Христо Ботев” за втора поредна година да станат част от тази благородна идея и да се възхитят от творчеството на Валери Петров и Ицхак Финци, Анжел Вагенщайн и Морис Аладжем, Дора Габе и Петър Ступел, Любомир и Панайот Пипкови, Леон Даниел и Исак Паси, Кирил Маричков, Давид Перец, Елиас Канети, Греди Асса и много други.

Специален гост на церемонията по награждаването бе популярният български актьор Ицхак Финци – един от творците, вдъхновили учениците да се включат в литературната надпревара. Великолепните му изпълнения на цигулка взривиха залата.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bc-%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/