ОСМИ МАРТ И ПРИНОСЪТ НА ИЗВЕСТНИТЕ ЖЕНИ

    

В богатия на празници трети месец на годината, има една дата, колкото мразена, толкова и обичана, колкото оспорвана, толкова и празнувана. Осми март – денят на жената, на майката, на съратничката. Заклеймен в последните години като комунистически, това всъщност е денят, в който празнуваме равнопоставеността на жените и мъжете, денят, в който всяка една жена, всяко едно момиче може да заяви и отстоява себе си. Празнуваме и почитаме всички онези наши сестри, които с думите и делата си, проправиха нашия път дотук, път водещ към образование, свободна професия, място и признание в обществото.

По повод празничния ден, ученици от гимназията, под ръководството на учителите Диана Георгиева и Мила Георгиева, подредиха изложба от снимков материал и кратки биографии на жени, оказали особено влияние върху  световната история. След задълбочено проучване Даниела Димитрова и Венелина Василева от 12А, Елена Менкова, Денис Мюмюн, Габриела Тенева, Ерсел Ибрям, Иван Татаров, Назлъджан Халибрям, Ивет Георгиева и Дейвид Метков от 12Б изготвиха презентации за бележитите европейки Катарина фон Бора, графиня Анна Козел, Екатерина II Велика, Клара Цеткин и Роза Люксембург.

Ученичките от 11 клас Теа Календерова и Виктория Николова с материали, снимки и цитати, ни припомниха за други велики жени: за Жана д‘Арк, за Майка Тереза, за Габриела Коко Шанел, за Райна Княгиня, Мария Кюри и баба Тонка Обретенова. С много търпение и усет за естетика, и с помощта на Мария Анна Стефанова, Мия Хаджиева и Александра Златкова от 10Г, те подредиха колаж от снимки, в който като в калейдоскоп е представена историята на женските движения от средата на XVI век до наши дни.

С нея те казват своето голямо Благодаря на всички знайни и незнайни амазонки, жени с мъжки професии и тайфуни с нежни имена, отворили нашия път към равноправие и просперитет.  

На всички жени и момичета честитим Международния ден на жената и им пожелаваме преди всичко здраве, дръзновение и сили!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b6%d0%b5%d0%bd/