Осмокласниците от ГПЧЕ “Христо Ботев” положиха Ботева клетва

1651Дни след отбелязването на 139-годишнината от гибелта на Ботев и четата му, младите възпитаници от випуск 8 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев” и техните учители посетиха родния град на своя патрон, за да положат пред неговия паметник клетва за вярност. За първи път прозвуча сигнална мелодия, изсвирена на фанфар и всички ученици изпълниха в хор Ботевия марш. Гвардейци от Първи ученически гвардейски отряд отдадоха чест според войнските традиции. На специална церемония, превърнала се в традиция за гимназията, новопостъпилият випуск се закле тържествено да не петни светлото му име и да запази възвишените му идеали в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България. Пред величествения паметник на революционера звучаха вълнуващи стихове от Ботев и за Ботев, рецитирани от ученици. Минути на призив към поета да вярва в младите, в „лудите глави”, които ще донесат истинската промяна. В знак на признателност те поднесоха венец и почетоха паметта на героя с еднoминутно мълчание. С голямо вълнение всички целунаха знамето на училището.

След тържеството и общата снимка всички 177 ученици посетиха и Националната къща музей „Христо Ботев” и разгледаха експозицията. Беседата на екскурзовода за живота, делото и творчеството на гениалния Ботев ги впечатли силно. С голямо вълнение те прекрачиха и прага на възрожденското училище на даскал Ботьо Петков. Най-голям интерес предизвика една от класните стаи, където се е пишело върху пясък.

Не по-малко вълнуващо се оказа посещението и в родния град на Иван Вазов – Сопот. За трета поредна година учениците на езиковата година поднесоха венец с тържествен ритуал и отдаване на чест от страна на гвардейците на училището пред паметника на народния поет в центъра на града. Това силно впечатли местните жители, уредниците на музея и гости на града, събрали се на малкия площад. Директорът на къщата музей „Иван Вазов” – господин Стефан Филчев, в знак на уважение и благодарност към училището, възпитаващо в патриотизъм своите възпитаници, връчи на заместник-директора на ГПЧЕ „Христо Ботев” г-жа Радка Попгеоргиева плакет с лика на Патриарха на българската литература, създаден по повод 80-годишнината от откриването на къщата музей от цар Борис III. Учениците и учителите имаха възможност да видят ценни вещи и експонати като Сребърната лира, подарък за Вазов за първия му творчески юбилей, личния му часовник, перодръжките, с които е писал своите произведения и ордените, с които е бил отличен.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2/