Осмокласници от ЕГ „ Христо Ботев“ пресъздадоха немския празник посветен на свети Николай

Всяка година на 6. декември отбелязваме Никулден. Денят е посветен на свети Николай Мирликийски. Легендите казват, че в бялата му брада се крие зимата. Докато ходи, от брадата му падат снежинки, затова около 6. декември вали първият сняг. В Германия този ден също е специален. Там празникът се нарича Николаус (der Nikolaustag). Той е един от най-почитаните светци в християнството и до днес. Смята се за покровител на децата, моряците, търговците и рибарите. Според легендите епископът на Мира винаги милостиво и щедро е раздавал дарове на бедните. Това го прави най-важният пратеник в навечерието на Коледа. На някои места децата все още оставят обувките си до прозореца или вратата през нощта на 5. декември. Те се събуждат на следващия ден (6. декември), за да открият малки подаръци и лакомства оставени от свети Николай.

Специалната дата отбелязаха и осмокласниците от немските паралелки на Езикова гимназия „Христо Ботев“.  Те сътвориха истински празник на третия етаж на училището. Специален гост на събитието беше господин Бернд Щендер, консултант по немски език за Южна България. 

Тържеството на най-малките ботевци уважи и училищното ръководство. По този начин всички се докоснаха до един интересен обичай, който е характерен за немскоговорящите страни.

Директорът на Гимназията, госпожа Даниела Павлова, поздрави осмокласниците и техните класни ръководители за чудесната инициатива. Учениците посрещнаха Св. Никола с традиционни за Коледа стихове и песни на немски. По този начин те показаха своя напредък в изучаването на чуждия език, с което впечатлиха гостите. С много ентусиазъм децата разказаха за различните традиции при отбелязването на празника в някои европейски страни. В тази връзка специална изненада за присъстващите беше топлото какао, което внесе празнично настроение. Накрая всички посрещнаха и самия Николаус. Той раздаде подаръци и лакомства за отличното представяне на гимназистите.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80/