Отбелязваме световния ден на водата 22-ри март под мотото „Ценим водата”

Учениците от ЕГ „Христо Ботев” град Кърджали представиха в своите презентации, есета, стихотворения, какво е за тях водата по повод Световния ден на водата-22-ри март.

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.

Темата  през 2021 г. е „Ценим водата“. Тя поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. (презентация)

Целта на тазгодишното издание на кампанията е да се постигне  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да може да се опази по-добре този ценен за всички ресурс.

Аз съм вода

 Аз съм вода.

 Аз съм живот.

Аз съм храм.

 Океан, река и море.

Майка, баща и малко дете.

 Пиеш, преглъщаш, забравяш.

Кранче пуснато оставаш,

а аз си тека и тека и не

спирам.

Живота си бавно изливам.

Аз съм вода.

Аз съм живот.

Аз съм храм.

Синя, зелена, вече и черна.

Ядосана, тъжна и нервна.

 Аз чакам ли, чакам ти да ме спреш,

 ала кога ли ти ще разбереш,

че аз за теб съм дар

 безценен,

а ти за мен си тъй

проблемен.

Аз съм вода.

Аз съм живот.

Аз съм храм.

 Изток, запад, север, юг

Нож, трион и чук.

Пиеш, къпеш и забравяш.

 Капка от мен не оставяш

 Как ли ти човеко не разбираш,

че ако ме изтощиш- умираш?

Аз съм вода.

Аз съм живот.

 Аз съм храм.

Изчерпаема, кратка, мръсна.

Изтощена, от боклуци гъста.

Аз съм водата – извор на живот.

Давай човеко – ти си на ход.

Какво още ти ще ми сториш?

 Аз теб или ти мен ще пребориш?

 Аз съм вода.

Аз съм живот.

 Аз съм храм.

Няма, не искам и мразя.

 Тук съм, ще бъда и пазя теб и семейството твое.

 Ще пазиш ли ти богатството мое?

 Ценете водата, тя за всички

 ни е нужда!

Нека не се превръща в

гостенка чужда!

Мария Тонева 11Б клас

Надеждата в последната капка вода

Прекрасна пролетна утрин. Ароматът на цъфналите цветя се носи от лекия ветрец в небесата. И днес слънцето се е облегнало на небосвода и огрява цялата планета Земя. Слънчевите лъчи се отразяват в кристално чистата вода, а на брега стой стара лодка, до която едва достига слънчева светлина. С всяка една изминала секунда слънчевите лъчи се докосват до  лодката и тя става все по-хубава,  усмихва на слънцето. Лодката изглежда самотна, не се знае откога е там, а има толкова много спомени в нея.

Унесена в мисли, загубила представа за времето, погледнах отново към малката стара лодка. Белобрад старец се приближаваше към нея. Приседна до старата лодка. Погледна ме и започна да говори. За всичките си спомени с лодката. От най-хубавите до най-лошите.

„Дете мое, на пръв поглед малка и стара лодка, но ми е повече от скъпа. „Просто думи, които значат много. Старецът продължи на говори . „Ходил съм на много места с тази лодка, но едно от любимите ми занимания с нея е почистването на водите“. Водите които са замърсени . „И опасни са  за животните“.

Замърсяването на водите в днешно време е един от основните проблеми. Водата ни дава всичко, от което се нуждаем, а ние я унищожаваме.  Основателна причина няма, просто човека е неблагодарен и такъв ще си остане. Времето минава и от ден на ден глупостта на човек се усеща по-силно, с още по-голяма тежест. Преди моряците са се възхищавали на величествените води, а художниците са правили стотици картини за нея, а ние, хората, сякаш сме загубили това чувство. Може би няма по-важно нещо за нас от банковите ни сметки и скъпите бутици. Надеждата е загубена…

Кеят започва да се пълни с хора, а с това стана и по-мръсно. Той става все по-тъжен и тъжен, рибите умират във водите. Изхвърлените найлонови торбички, пластмасови капачки, мрежи и безброй други примери убиват водните обитатели.

На пръв поглед просто найлонова торбичка, но тя е повече от опасна за живота на земята. Рибите оплитат перките си в торбичките и не могат да продължат да плуват. Пластмасовите сламки убиват водните костенурки, а с тях и всички останали водни обитатели.

Водата е едно от най-ценните неща който притежаваме, но ние не я ценим. Хората имат едно голямо предимство – разум, но дали съвременният човек го използва. Според  мен в днешно време хората не са толкова разумни. Те не проумяват  какво имат в действителност, какво богатство е водата. Те живея за днес, без да мислят за утре . Дали ще проумеят  какво в действителност притежават. Дълбоко в себе си вярвам, че човек може да се промени към добро и ще разбере че уникалните неща са именно тези които пренебрегва.

А ти замисляш ли се за стойността на водата. Отговорът – не знам, но надеждата че не съм единствена ще умре последна.

Виктория Пламенова 9В клас

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-22-%d1%80/