ОТНОВО ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ ЗА БОТЕВЦИ, УЧАСТВАЛИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС „СЛЕДИ ОТ КИРИЛО-МЕТОДИЕВОТО ДЕЛО ПО СВЕТА“

Творческата надпревара е част от юбилейните чествания през 2023 г. по повод 1160 години от създаване на славянската писменост и има за цел да популяризира Кирило-Методиевото дело на всички континенти, да обогати знанията на учениците, да развиe талантите им и да насърчи научноизследователските им интереси. Над 140 ученици от различни континенти изпратиха свои творби за участие в Международния ученически конкурс „Следи от Кирило-Методиевото дело по света”, организиран от Кирило-Методиевския научен център при БАН.

Двама ученици от Езиковата гимназия – Дефне Мустафа и Езхан Емин от 10. клас, под ръководството на  учителя по история и цивилизации – Павлина Чавдарова, успяха  да впечатлят компетентното жури и да заемат призови места.

Дефне Мустафа се превърна в истинска звезда на конкурса в категорията „Есе“ и заслужено спечели първото място. В своята творба възпитаничката на Езиковата гимназия разгръща темата за важността на словото и делото на Солунските братя, като споделя, че „Там където времето не достига, перото и писмото оставят траен отпечатък“.

Езхан Емин, също ученик в 10. клас, спечели сърцата на журито с любовта си към историята и дарбата да рисува, които му донесоха призовото второ място в категория „Рисунка“. Чрез съчетание на знания с лична страст, Езхан създаде една неповторима картина, изпълнена с много емоция и мисъл, която пробужда ума и вдъхновява останалите.

И двамата – Дефне и Езхан, представляват бъдещето на Езиковата гимназия и със сигурност ще продължават да се представят успешно и да развиват своята отдаденост към историята. Техните творения са своеобразен прозорец към миналото – карат ни да размишляваме и да се замислим: „Какво щеше да е „днес“, ако го нямаше „вчера“?

Поощрителни награди от конкурса получиха още:

Йоана Иванова, 12. клас

Мария Атанасова, 12. клас

Мехтап Рамадан, 10. клас

Ралица Добринска, 10. клас

Ръководството на Гимназията поздравява учениците и техния учител  и им пожелава още много бъдещи успехи!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8/