Оstern – Великден

Вълшебството на празника в ЕГ „Христо Ботев“

Светлината на пролетта проблясва, а с нея идва и Великден, който е не само ден на възкресение на Исус Христос, но и празник на обновление и радост. В ЕГ „Христо Ботев“ днес този дух на възраждане оживя,  създавайки мозайка от цветове и усмивки, а причина за това бяха най-малките възпитаници на училището от немските паралелки.

В края на тази седмица, на 31 март 2024г., католическият свят, също и Германия, отбелязват Великден. Според Григорианския календар датата на празника варира, но винаги носи посланието на началото и надеждата.

Ежегодно в Езиковата гимназия празникът се отбелязва от осмокласниците, изучаващи немски език, с цел да се запознаят и докоснат до традициите на немската култура.

В Германия се боядисват яйца, които Великденският заек крие в двора или жилището. По традиция на Великден децата търсят скритите яйца, което е много забавно за малки и големи. Символи на този католически празник са Великденският заек – der Osterhase, Великденското дърво – der Osterbaum и Великденският огън – das Osterfeuer, прогонващ последните следи на зимата.

Учениците от 8. Г, 8. Д и 8. Е клас с желание и старание боядисаха яйца, изработиха плакати и великденски картички с послания за празника.

Под ръководството на учителите им по немски език Анна Димитрова, Ваня Костова, Хайрие Кьорова и Несрин Салиф децата представиха в актовата зала на гимназията пред директора Даниела Павлова и зам.-директора Иван Димов не само своите творения, но и умения и усвоени знания по изучавания чужд език.

Великденската песен „Stups, der kleine Osterhase“ на немския певец и композитор Rolf Zuckowski бе част от първата игра, която също допринесе за празничното настроение. В нея и трите отбора показаха голяма концентрация и точност.

След това ученичката Туана Юсуф представи презентация си „Ostern in Deutschland“, съдържаща интересни традиции и факти. Последваха гатанки и поговорки на немски език, които бяха научени наизуст и отлично изпълнени пред публиката от учениците – Едиз Осман, Зюмра Мустафа, Недялко Янчев, Берин Али, Йоана Нанова, Мелиса Байрам, Сезен Исмаил, Гамзе Сюлейман, Дамла Ибрахим и Фатме Муса.  

Най-накрая снимките запечатаха усмивките на всички ученици, докато се състезаваха в традиционното надбягване „Eierlauf“ и търсене на скрити великденски яйца в двора на Гимназията.

Това празненството не само почете традициите на свещения празник Великден, но и разкри таланта и ентусиазма на учениците да създават, да се забавляват и да учат, превръщайки играта в мост към знанието и творчеството.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bestern-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd/