На празника на буквите 164 зрелостници от випуск 2016 се сбогуваха със своето училище

IMG_175924 май е един от най-хубавите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Ден, който ни съединява с поколения българи, които и в дни на народен подем, и в дни на робство и страдания са отстоявали нашия език, нашата култура, българската народна идентичност. В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово, всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!

Тържеството премина с много вълнения, топли думи и мили пожелания. Гост на този специален ден беше областният управител Илия Илиев, който отправи към абитуриентите призива да не забравят уроците и напътствията на своите учители, да вървят смело по пътя си и да защитават с чест името на своя патрон. Секретарят на общината Сезгин Бекир също поздрави зрелостниците и им пожела много бъдещи успехи. Директорът на Гимназията госпожа Йорданка Чавдарова изпрати абитуриентите с последния училищен звънец. Тя им обеща, че вратите на училището винаги ще са отворени за тях, стига те да не забравят никога пътя към него.

Поздравления поднесоха също и изявени ученици. Боян Каменов, Лауреат на IX Национална олимпиада по история и цивилизация и още много постижения, пожела на своите съученици успехи в бъдещите им начинания. Спечелилата награда за есе на ГПЧЕ „Ромен Ролан” гр. Стара Загора – Криста Колева поздрави всички с част от наградената творба. Песни на немски, английски и български изпълниха талантливи момичета от Гимназията, а Вокалната група при ГПЧЕ „Христо Ботев“ с ръководител Любен Полихронов изпълни Химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви народе възродени!“. Най-изявените 40 зрелостници от випуск 2016  бяха отличени с грамоти и статуетката „Полет“ за постигнати върхови постижения по пътя на познанието и утвърждаване авторитета на Гимназията.

Накрая завършващите с насълзени очи положиха клетва за вярност към своето училище и под звуците на традиционната вече „Клетва“ на „Щурците“ тържествено се сбогуваха със знамето, предавайки го на бъдещите абитуриенти. Цветни балони полетяха към небето като символ на полета към успеха.

Празненството по случай 24 май приключи с участие в общоградското шествие на представителния блок на учениците от 10. клас, придружавани от своите учители и от ръководството.

Тържественият ден премина сякаш за миг, изпълнен с много емоции. На добър час, зрелостници!

 

Снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%ba%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-164-%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be/