Признание от Сдружение „Алеф“ за Виктория и Георги от Езиковата

Двама финалисти на международен литературен конкурс са от ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали, а учител е награден с отличието „Пазител на паметта“

Виктория Пламенова от 11. клас и Георги Дичков от 9. клас са финалистите от Кърджали на десетия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ на Сдружение „Алеф“ за 2023 година.

Двама са носителите на почетното отличие за 2023 година – Емилия Владева, преподавател в Езикова гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали и директорът на  134 СУ „Димчо Дебелянов” – София Весела Палдъмова. Наградите се присъждат по повод  80- годишнината от спасяването на българските евреи.  Госпожа Владева е дългогодишен ръководител на литературен клуб „Добродетели“ и нейни ученици ежегодно участват в престижния конкурс. Отличието „Пазител на паметта“ на сдружението се връчва за съхраняване и популяризиране на историческата памет, за примери на проявен хуманизъм и толерантност. През годините наградата е присъждана на политици, педагози, историци и общественици.

Възпитаничката на ЕГ „Христо Ботев“ Виктория Пламенова е член на клуб „Добродетели“. Тя е номиниран финалист за трета поредна година, което е доказателство за нейния белетристичен талант. За деветокласника Георги Дичков творческият дебют е изключително успешен. Той разказва трогателна автентична история, насърчаван от семейството си и учителя по български език и литература госпожа Надежда Карагьозова.

Двадесетте номинирани автори със своите учители ще бъдат поканени в Бургас на четиридневен международен младежки писателски фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ от 18 ти до 21 юни, когато ще станат ясни победителите в отделните категории. Финалистите ще имат възможност да споделят мисли в работилниците по творческо писане с видни писатели и историци, ще гледат прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и спасението на българските евреи, ще участват в представяне на книги, изложби и литературни четения.

Наградите в този конкурс са изключително престижни и привличат вниманието на международната общественост. Учениците от ЕГ “Христо Ботев” изразиха своите мисли и идеи по темата с изключително изразителен и красноречив начин. Те  очакват с нетърпение да чуят резултатите от конкурса и са готови да продължат да работят усилено, за да придобиват нови знания и умения. Този успех е доказателство за техния талант и амбиции, както и за качеството на образованието, което получават в ЕГ “Христо Ботев”.

Поздравления за отличието на госпожа Владева, а на Вики и Георги пожелаваме успех!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%84-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%ba/