Призово място за възпитаник на ЕГ „Христо Ботев“ от Националния конкурс „Куба – далечна и близка“ – 2023

На 18 октомври 2023 г. се проведе официалната церемония по награждаването на отличените участници в Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ – 2023 г. Повече от десетилетие конкурсът се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели, Съюза на българските  журналисти, Българския антифашистки съюз и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Република Куба у нас. Инициатор и председател на Организационния комитет на конкурса е Станка Шопова – почетен председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“.

В надпреварата се включиха над 150 участници от цялата страна, а авторитетно жури от испанисти, художници и писатели отличи най-добрите. Мехтап Рамадан от 10. клас, под ръководството на учителя по география и икономика Анета Танкова, успя да впечатли комисията и спечели трето място в категория „Медийни презентации“ с мултимедийна презентация на тема „Куба – география, екология и туризъм“. В допълнение към сертификата и медала ученичката получи и поетичната антология „За Куба с любов“ – израз на огромната любов на българския народ към кубинския. Книгата съдържа поезия на български език  и превод на испански език от класици на българското поетично слово като Божидар Божилов, Ваня Петкова, Владимир Башев, Георги Константинов, Дамян Дамянов, Иван Радоев, Лиляна Стефанова и много други. Десетокласничката сподели, че книгата ще бъде хубав спомен от участието ѝ в конкурса и възможност да се запознае по-отблизо с творчеството на българските поети, споделили в стихове своята любов към далечна и екзотична Куба.

Пожелаваме още много постижения и награди!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80/