Пчеларово празнува с езикова гимназия „Христо Ботев“

Там, където китните Източни Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле, се намира село Пчеларово. Оттук през октомври 1912 г. българските войници започват своя освободителен поход в Родопите.
Над 300 ученици от цялата област потеглиха  на двудневен поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи. Традиционната проява, организирана от Областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, е посветена на 105 години от Освобождението на Кърджали. 10 училищни отряда от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи  взеха участие в събитието.
 На 20 октомври 2017 г. пред Войнишкия паметник в Пчеларово ученици от Езиковата гимназия почетоха подвига на 44 загинали в освободителните войни пчеларовци и просълзиха със своите слова потомците на героите, участниците в похода и гостите. Няма  къща и род в Пчеларово, които  да не пращат войници за  освобождението на Родопите и присъединяването им към Майка България. Участието на пчеларовци във войните е извор на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи, родени тук.
Времето ни отдалечава,  поколението,  което е живяло  и участвало в тези събития, си е отишло от този свят. Но ние и  потомците, които идват след нас сме длъжни с национална гордост и самочувствие да ги възраждаме и съхраняваме. Младите гвардейци на гимназията, фанфарния оркестър и представителните отряди от ученици бяха посрещнати като пазители на родната памет.
        Денят бе един открит урок  и завет по родолюбие към най-младите потомци на героите от Пчеларово, към бъдещето на България. И ние, Ботевите възпитаници, като участници в похода, отправяме своето послание – Да знаем и да помним! За да бъдем!

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8/