Първият в България ученически конкурс за изпълнение на „Върви народе възродени”

13-05-konkurs himn-1При голям интерес от страна на участници и зрители, днес в залата на Дома на културата в Кърджали премина Първия в България ученически конкурс за изпълнение на Химна на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета и култура и славянска писменост „Върви народе възродени!”, организиран от Община Кърджали. Близо 200 деца от 8 училища и ОДК бяха участниците в тази своеобразна патриотична надпревара. 10 от тях бяха за вокално изпълнение – индивидуално и хорово и едно за инструментално.

Изпълненията бяха еднакво вълнуващи и тържествени както за самите изпълнители, така и за техните ръководители, а и за родители, баби и дядовци. А всички те бяха оценявани от професионално жури с председател – композиторът Димитър Ганев.

Певческият конкурс бе открит от главния експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности” в общинската администрация Нели Попова, която пожела успех на участниците и припомни историята на химна на светите братя.

Последваха 11 изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от СОУ „Отец Паисий”, „Йордан Йовков”, „Вл. Д. Майстора”, ОДК, „П.Р. Славейков”, ОУ „Св.Климент Охридски”, „Васил Левски” и „Н.Й.Вапцаров” от село Рани лист и ГПЧЕ „Христо Ботев”.

13-05-konkurs khimn-2След кратка пауза журито излезе със своето решение: На първо място бяха класирани вокалната група при ГПЧЕ „Христо Ботев” с ръководител Любен Полихронов и фанфарния оркестър към училището в частта за инструментални изпълнения. На второ място беше вокалната група от ОУ „Васил Левски”, а на трето – училищния хор при СОУ „Отец Паисий”.

13-05-konkurs himn-3Председателят на журито Димитър Ганев каза, че конкурсът може да се превърне в една добра патриотична традиция и да разшири своя обхват като стане областен, а защо не и национален. Той посъветва музикалните педагози в училищата да обърнат по-сериозно внимание на химна на светите братя, защото това не е обикновена песен. „Нека тръгнат от прецизното запознаване с текста на „върви народе възродени”, защото в него е заложено патриотичното българско послание и чрез него може да се достигне до онази тържественост на изпълнението, подобаваща на един химн”, каза Димитър Ганев.

Всички участници в конкурса за изпълнение на химна на светите братя Кирил и Методий получиха грамоти, а на класиралите се на първо, второ и трето място – и плакети от Община Кърджали. И естествено в края на конкурса прозвуча и изпълнението на победителите – Вокалната група при ГПЧЕ „Христо Ботев” с ръководител Любен Полихронов.

 

Източник: 24rodopi.com

Снимки: Пресцентър Община Кърджали

 

14052016_1

14052016_214052016_3

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80/