Разследващ журналист от Нова телевизия посети Езиковата гимназия

 

Топ журналистката от Нова телевизия Тина Ивайлова разговаря с младите си колеги от Клуб „Публична реч“ на Езиковата гимназия „Христо Ботев“

Визитата бе инициирана от учениците, работещи в Клуб „Публична реч“ по проект „Твоят час“ и се осъществява благодарение на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фонд „Валя Крушкина“. Проектът има целта да насърчава различните общности, да поемат отговорност и да работят активно за социално развитие, като използват пълноценно местни ресурси. Единственото училище от Област Кърджали, на което бе предоставена възможност за среща с разследващата журналистка от Нова телевизия бе Езиковата гимназия. На срещата присъстваха  и ученици и учители, работещи по проект „Твоят час“ в клубовете „Език мой“, „Приятели на книгата“ и „Добродетели“. Те бяха впечатлени от визитката на гостенката, подготвена от младите журналисти. Госпожа Ивайлова благодари на учениците за поканата  и предаде микрофона в ръцете на младите си колеги за въпроси, свързани с динамичното  ѝ ежедневие.

В непринуден разговор тя разказа интересни факти от развитието на своята кариера. Тина Ивайлова започва работа като журналист в радио Пазарджик, където е репортер и водеща на новинарските емисии,  след това  работи и в Дарик радио-Пловдив като криминален и политически репортер. Първата  ѝ голяма награда е „Гласът на Дарик радио-2011“, заради многото успешни репортажи като отразяването на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия”, събитията в Катуница, делата по случая „Белнейски”  и други. Започва работа в предаването „На светло с Люба Кулезич”, в рубриката „Пропуснати новини”.  От 2014 г. репортерката става част от екипа на „Здравей, България”, занимавайки се с още много значими съдебни казуси. Тя е носител на Наградата за разследваща журналистика  на Фонд „Валя Крушкина“ за 2017 година.

С уважение и благодарност за всеотдайността и професионализма Тина Ивайлова благодари на  младите си колегии  сподели, че зад успехите и наградите  се крие огромния  труд на много хора, които остават „на тъмно“ за широката публика. На въпроса как е избрала журналистиката за своя професия тя отговори с усмивка, че това важно решение е взето от нея още от най-ранна детска възраст. Най-голямата  ѝ ученическа любов е  била литературата, а най-сериозни страхове е изпитвала от срещите си с математиката, но за успеха във всяко начинание според нея са важни желанието и постоянството. Именно така става възможно успешното съчетаване на служебните и личните ангажименти в иначе забързаното ѝ ежедневие.  За Тина Ивайлова професията е призвание и не от срещите с популярни личности, а  от сблъсъка със съдбите и историите на обикновените хора е запазила най-трайни спомени. Някои познанства са се превърнали за нея и в приятелства за цял живот. Страданието и несправедливостта, търсенето на истината и отговорността за журналистката са основна причина и повод за разследване, а удовлетворението от добре свършената работа е наградата за тържествуващата справедливост.

Младежите от Клуб „Публична реч“ разказаха за част от дейностите си в клуба –  Инициативата „Голямото четене“, срещите с  кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, с областния управител Никола Чанев и представители на различни държавни и културни институции. Членовете на Клуб „Публична реч“ се похвалиха с наградите си  от  Шестия национален ученически и журналистически конкурс „Григор Попов“  – първо място за радио предаване и трето място за интервю.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7/