Рицари на словото от Езиковата гимназия с поредни завоевания на литературната сцена

Десетокласничките Мария Тонева и Ниляй Шериф от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали спечелиха поредното национално признание за своя белетристичен и поетически талант. Чрез магията на словото и умението да пътешестват в света на въображението, двете девойки впечатлиха журито на Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения”. Инициативата е дело на организаторите на XXII Национален фестивал на детската книга в България. 

В конкурса  участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, а
всеки участник има право да представи до две литературни творби – разказ, приказка или стихотворение, специално създадени за конкурса. Мария Тонева  печели трето място при най-големите участници в раздел поезия, а Ниляй Шериф – поощрителна награда в раздел проза.

Постиженията и на двете момичета са очаквани. През годините на обучение в ЕГ „Христо Ботев“ те развиват своя талант, участвайки в множество състезания  и конкурси по български език и литература. За миналата година, наред с богатата колекция от награди, Ниляй Шериф спечели и стипендия за талантливи ученици от община Кърджали за своите изключителни постижения. Мария също има сериозни постижения на национални литературни конкурси.

И двете момичета участват в различни извънкласни форми на работа, но особено приятни са заниманията им в клуб „Публична реч“ с ръководител Надежда Карагьозова, където се проявяват и като журналисти. Запомнящи са срещите и работата им с екипа на „Общинско радио Кърджали“ и редакционната колегия на вестник „Нов живот“. Мария и Ниляй са познати на кърджалийската общественост с писането на статии, репортажи, есета и стихотворения, както и с участието в радио предавания и издаването на училищния вестник „Будилник“. Тези занимания  им дават опита, самочувствието и увереността, че словото е сила, която е повод за още много успехи.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7/