Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря!

147 години ни делят от февруарския вторник на далечната 1873 г., когато в покрайнините на тогавашна София, геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев е обесен от своите палачи. 

Колкото повече образът на Дякона придобива чертите на икона, толкова по-малко познаваме и разбираме истинския, живия Апостол. Колкото по-шумно възхваляваме примера му, толкова по-лесно предателстваме спрямо неговите идеали. За да преоткрием онзи, някогашния, неподправения и неподменения Левски, би било достатъчно да осмислим преображението на Дякона Игнатий в Апостола на свободата и да преминем по изпълнения с митарства и изпитания негов път от Карлово до Къкрина. Левски е роден и живее в свят, в който доброто и лошото, страхът и надеждите, успехите и провалите, старото и модерното си съжителстват, свят, в който желанието за промяна е много силно, но в същото време никой не предлага как това да стане бързо и успешно. И тук именно трябва да преоткрием магията на Апостолското обаяние, да оценим способността му да разбира еднакво добре и богатия и бедния, и търговеца и селянина, и учения и неграмотния – едно изключително ценно качество, позволило му да намери най-ефективното средство за превръщането на роба в борец за народна правда. Своята увереност и морална сила Левски черпи от идеала за независима, целокупна и силна България. Той вярва във възкресението на свободна България и посвещава цялата си енергия на постигането на тази цел, а с конкретната си дейност по подготовка на националната революция, той предава своята вяра на последователите си, кара ги да осъзнаят, че съдбата им е в собствените им ръце, че и те могат да бъдат като другите европейски народи.

Днес, ние Ботевци, почетохме паметта на Васил Левски с час по родолюбие. Участници бяха ученици от 9, 10, 11, 12 класове с ръководители Диана Георгиева, Павлина Чавдарова, Ширин Хаджиева. Постерите, които те изготвиха, намериха място в информационния кът на Гимназията.

С тематичната викторина за живота и делото на Апостола участниците впечатлиха жури и публика със знанията си. Откритият урок протече в три кръга: филм за Левски, викторина и послания. Аудиторията си припомни, а по-малките ученици надградиха своите знания за живота и делото на Дякона. Участниците с гордост показаха, че познават Левски. За финал те отправиха своите послания към всички присъстващи, а за най-добрите бяха осигурени награди.

Още един урок по родолюбие изнесоха младежите и девойките от гвардейския отряд на Гимназията. С почтен шпалир и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски те взеха участие в общоградското отбелязв

ане на 147-годишнината от безсмъртието на Апостола на българската свобода.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d0%b5-%d0%bd%d0%be/