Родолюбивите ботевци се включиха в поход в чест на 100 години от Първата световна война

Учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев“ отново  с желание и интерес  се включиха в инициативата на Областна управа Кърджали – „100 години от Първата световна война“ и два дни участваха в поход по стъпките на Българската армия в региона.

На 16.10.2018г. учениците потеглиха по маршрут Кърджали – Момчилград – Крумовград. Пред Паметника на загиналите през 1915 – 1918 г.  в Момчилград  те участваха в церемонията по  тържествено поднасяне на венец от участниците в похода и почитане паметта на загиналите. След програмата колоната от походници направи пешеходен преход до края на града,  а от там  групите потеглиха за Крумовград. Пред паметника на загиналите за България отново бе изнесена патриотична програма и бе почетена паметта на загиналите в Първата световна война войни от региона.

Походът продължи с програма в с. Широко поле:  пешеходен преход до лагера, кратка програма, поднасяне на цветя, едноминутно мълчание за паметта на загиналите и военни игри. Учениците научиха техниката за използване на оръжия и гранати, както и начини за предпазване от бойни отровни вещества.

На 17.10.2018г. ботевци потеглиха за с. Пчеларово. Те бяха традиционните домакини на тържеството пред паметника на загиналите в Балканската война и Първата световна война. След изпълнен от фанфарната музика на училището Ботев марш и танц, изигран от Първи ученически гвардейски отряд, учениците поднесоха венци и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание. Програмата продължи с тържествен рецитал, в който участваха деветокласници  от гимназията. Зазвучаха стихове от Вазов и Дебелянов, посветени на безсмъртния подвиг на войните от Българската армия, които са жертвали живота си по време на Първата световна война и войните преди нея. Участниците в похода бяха поздравени от кмета на с. Пчеларово.

Завръщайки се в град Кърджали, участниците в похода положиха венци и пред Паметника на ген. Делов . Финалът на инициативата бе поставен със заключително тържество пред Паметника на Освободителите в Градската градина. За своето активно участие в похода учениците от ЕГ „Христо Ботев“ получиха награда от областния управител г-н Никола Чанев.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%be/