Ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите“ на посолството на Република Германия – Маркус Хаас – на посещение в ГПЧЕ „Христо Ботев“

IMG_8527Новият  партньор на еко фестивала „Зелена вълна – 21 век”, проведен в Кърджали на 23.ноември в чест на Европейската седмица за намаляване на отпадъците ЕСНО 2015,  господин Маркус Хаас – ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ при Посолството на Германия в София, откри изложбата   „Климат? Промяна. Знание“,  намираща се във фоайето на Дома на културата в Кърджали. Тя е посветена на промяната в климата и адаптацията към промените в него. На мероприятието присъстваха и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ от 11 и 12 клас, изучаващи немски език, както и учители по немски език в гимназията. Господин Хаас се запозна и с ръководството на кърджалийската езикова гимназия и изрази желание да гостува в училището, за което по неговите  думи е слушал много от своя предшественик в посолството – господин  Матиас Деенер.

След  официалното откриване на фестивала IMG_8521Културното аташе посети ГПЧЕ„ Христо Ботев“  и  разгледа модерно обзаведените кабинети по немски език, за чието оборудване от години немското правителство в лицето на Консултантския отдел по немски език към посолството на Германия ежегодно осигурява допълнителни финансови средства.
Гоподин Хаас се срещна с директора – госпожа Йорданка Чавдарова, която му разказа за училищния живот, програмата за придобиване на немска езикова диплома и  работата на учителите по немски език. IMG_8516Гостът бе запознат и с многобройните успехи на възпитаниците на гимназията, както и с добрите традиции в съвместната работа с доброволците от Германия, работещи по програма „Културвайт“. Госпожа Чавдарова спомена и за  ползотворното сътрудничество на училището с представители на Немското посолство и Консултантския отдел по немски език  в България, като изрази надежда то да се задълбочава и развива и в бъдеще.

След това господин Хаас се срещна с учениците, изучаващи немски език от випуск осми клас, като посети часове по езика в две от  немските паралелки. IMG_8524Той успя да проведе и разговори с ученици, които макар че изучават немски език само от 2 месеца, вече успяват да осъществят комуникация. Преживяването беше изключително вълнуващо за осмокласниците, тъй като те получиха възможност да общуват с носител на езика. Немският гост бе приятно изненадан от нивото на владеене на езика от  страна на учениците, смело задаващи различни въпроси, на които той със задоволство отговаряше. Пожела им много успехи в овладяването на немския език, хъс и амбиция за постигане на мечтите им.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d1%8a/