Селин Ахмет с награда от конкурс за Петко Славейков

Днес, 17.11.2017г., Селин Ахмет, ученичка от Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали получи награда за отлично представяне с есе в националния ученически конкурс „Петко Рачов Славейков през призмата на нашето съвремие” по повод 190 години от рождението на писателя. На специално тържество единайсетокласничката бе една от тримата отличени в конкурса, организиран от СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали.  Наградата й бе връчена от Димитър Димов – учител по история и цивилизация. Отличието е поредното доказателство, че учениците от гимназията не изпускат шанс да се включат в състезания и конкурси, а уменията и мотивацията им носят заслужени награди сред връстниците им.
В своето есе Селин използва  добре подбрани аргументи и творчески подход, за да запознае читателя с личността на  великия възрожденец, останал известен в българската история със своите злободневни статии. Възпитаничката на езиковата гимназия изразява и личната си позиция спрямо приноса на твореца за Освобождението на България и успява да формулира ясно и точно своето виждане за живота му като публицист, фолклорист и политик. Тя проследява развитието на демократичната натура на писателя, който и до днес терзае умовете на историците. „Демократичните среди на Запада го формират не само като хуманист и демократ, но също и като феминист.  Петко Р. Славейков се явява една от най-демократичните и модерномислещи за времето си дейци в българската история. Със своите прогресивни идеи и новаторство, той поставя началото на съвременния демократизъм. Макар неспособен да изрази напълно открито своето мнение, със своето напредничаво мислене и вяра в народа, той успява да надделее като една от най-демократичните и модерни личности в  българската и европейската история.“ – това са част от думите, с които Селин печели своето място сред отличените.
 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%b0%d1%85%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82/