Село Пчеларово се просълзи пред родолюбивите ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”

IMG_7132„Всяка война и всяка жертва оставят трайна следа в националната памет. Историята на Родопа планина е обагрена с кръвта на мнозина храбри бойци, но техният подвиг не ще тъне в забрава, докато има родолюбци като младите гвардейци на ГПЧЕ „Христо Ботев” и представителните отряди от ученици, тръгнали по стъпките на българската армия в Първата световна война.” С тези думи жителите на село Пчеларово за поредна година посрещнаха младежите и девойките – пазители на народната памет.

Учениците се включиха с огромно желание и интерес в похода, организиран в чест на 100 години от Първата световна война. Заедно с представители на други училища от област Кърджали, възпитаниците на Езиковата гимназия посетиха паметниците на загиналите за освобождението на България и научиха интересни факти за различните родове войски, участвали в Първата световна война, за новостите във използването на оръжия и техника и осъзнаха, че за първи път, по време на тази война, български пилоти използват самолетите за военни цели. Тогава се хвърлят първите гранати, използват се и бойни отровни вещества. Бойният дух се изправя пред дулата на танковете или иначе казано срещу интересите на Великите сили се изправя храбростта и жертвоготовността на българската армия, която не познава поражение в битка.

Пред паметника на загиналите за свободата на отечеството се струпаха жители и гости на село Пчеларово. Те аплодираха подготвения поетичен рецитал, почетния шпалир на гвардейците и словото, прочетено от госпожа Станка Вълова, преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев”, след това затихнаха в минута мълчание в памет на героите, паднали за свободата на България.

Снимки от събитието

грамота поход 100 г.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%bb%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bb/