Според немската традиция и според традициите в ГПЧЕ ”Христо Ботев” осмокласниците от немските паралелки отбелязаха „петия сезон в годината”

IMG_9784„Фашинг“ е  карнавал, който се провежда преди Великите пости  и продължава от ноември до март. Празникът датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта. Карнавалът се празнува на много места по света и представлява съвкупност от ритуали и обреди за плодородие и гонене на зимата. Той се провежда всяка година в Австрия, както и в редица провинции в Германия, през месец февруари, преди началото на Великденските пости. Идеята на празника е чрез отдаване на всенародно веселие хората да се отърсят от страстите си и да прогонят злите демони, за да се подготвят за Великденско пречистване.Този празник се свързва с надеждите за плодородие и с пробуждането на природните сили. Символично това  става с гримаси, много шум и закачки.

Осмокласниците от немските паралелки на ГПЧЕ „Христо Ботев“ отбелязаха с много весели и забавни игри немския карнавал
„Фашинг“. Актовата зала на училището се превърна в арена на най-различни приказни герои, феи и чудовища. IMG_9714Много от костюмите бяха направени ръчно и очароваха всички с креативност и блестяща изработка. Участниците представиха своите творения с
неподражаем чар и увереност. Осмокласниците блеснаха и със своите театрални и певчески умения, като по този начин представиха придобитите нови знания по немски език.

В организацията се включиха и учителите по немски език в осми клас. Те съумяха да покажат на осмокласниците, че езикът не е само средство за общуване, но и мост между културите и чрез отбелязването на този типично немски празник всички се докоснаха до далечните традиции.
IMG_9737Под ритъма на немска карнавална музика ученици и учители танцуваха и пяха заедно, като вдигнаха достатъчно шум, за да прогонят всичко лошо от своето училище. Участниците играха и на много забавни игри – „Танцувалния стол“,  „Орехи“,  „Балони“,  „Лимбо“,  „Камила“ и „Скокове с чували“. Имаше организирано  и караоке на немски карнавални песни, което освен че беше много весело, обогати речника на учениците с нови думи. Различните класове бяха подготвили и изненади за своите съученици, но най-чаканият момент беше обявяването на победителите в конкурса за най-оригинален костюм. Празникът беше неповторим и незабравим за всички, които участваха в него. За поредна година традицията беше спазена – немският „Фашинг“ карнавал донесе радост,веселие и много емоции на Ботевци.

 

IMG_9699   IMG_9700   IMG_9701   IMG_9775   IMG_9778   IMG_9779   IMG_9760   IMG_9759   IMG_9801                    Още снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%82%d1%80%d0%b0/