Състезание по изразително четене на немски език

Четенето развива познавателните интереси и разширява кръгозора. Развитието на читателските умения стимулира творческото въображение, учи ни да мислим с образи. Учениците са склонни да фантазират, а чрез книгите пред тях се открива нов вълшебен свят, пълен с различни истории и герои. Те разбират кои постъпки са добри и кои – лоши, развиват чувството си за справедливост. Това ги прави съпричастни към проблемите на другите и им помага в общуването. Учениците, които обичат да четат, са способни по-дълго да съсредоточават своето внимание върху изучавания обект, да се концентрират, а това до голяма степен улеснява учебния процес. 

            На 31.05.2022г. в гр.Варна се проведе регионалният кръг на състезанието по четене на немски език – „Bulgarien liest vor“, което се провежда по инициатива на Консултантския Отдел по немски език. В него участват ученици от осми клас от всички езикови гимназии от страната, които работят по програмата за придобиване на Немска езикова диплома. Тази година младите читатели четоха откъси от младежкия немски роман „Der Junge und der Kapitän” на А.Шнайдер. Ученичката Дефне Мустафа, с ръководител Несрин Салиф,  бе класирана на училищния финал в Езиковата гимназия. На националния кръг тя премери сили с ученици от Добрич, Силистра, Варна, Шумен, Хасково, Русе и Бургас.

Журито, съставено от преподаватели и немци оцени всеки един от участниците по точно регламентирани критерии като произношение, темпо, сила на гласа, логическо ударение, подходяща за героите и сюжета интонация и контакт с публиката. Кърджалийската Езикова бе представена достойно от Дефне Мустафа, която впечатли журито с блестящото, изразително и артистично четене. Пожелаваме  ѝ още много успехи и поводи за гордост и покоряване на нови върхове.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd-2/